пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Болгарський переустрій” та крах живковського режиму.

Розпочаті в квітні 1985 р. радикальні зміни в Москві не могли не позначитися й на долі режиму Т. Живкова. Кремлівське керівництво на чолі з М. Горбочовим турбував стан справ у Болгарії, оскільки наростаючі там бюрократизм, корупція, привілеї номенклатури та інші соціальні проблеми перетворювалися на джерело громадського незадоволення. Спершу режим Т. Живкова досить скептично ставився до змін у СРСР, висловлюючи переконаність у тому, що Болгарія значно випередила СРСР за всіма напрямами реформування суспільства. Саме тоді горбачовське керівництво було звину­вачене Софією у «прозахідній орієнтації» та підриві керівної ролі компартії в суспільстві. Тому Т. Живков наполягав на не­прийнятності методів здійснення «радянської перебудови» в Болгарії.
Однак уже в 1987 р. керівництво БКП стало усвідомлювати, що такий курс позбавлений необхідної політичної перспективи. Тому болгарські керівники стали робити заяви про своє праг­нення до змін у країні, однак лунали критичні зауваження сто­совно копіювання радянського досвіду.

Але на липневому (1987) пленумі ЦК БКП становище в країні було названо «переломним моментом у розвитку соціалізму» і прийнято рішення про початок «переустрою» болгарського суспільства, головним засобом якого мало стати самоврядування. У рішенні пленуму зазначалось, що запро­вадження самоврядування в трудових колективах повинне су­проводжуватися зміною ставлення до власності, суб'єктом якої мають стати об'єднання людей або окремі особи. Підкреслювалася також не тільки необхідність трансформації політичної системи, а й руйнування існуючих бюрократичних методів управління.

Водночас живковський режим, підтримуючи «радянську пере­будову», намагався довести населенню, що для Болгарії вона залишається не зовсім прийнятною. У країну обмежили доступ московських засобів інформації. Проте політика лідерів БКП відзначалася непослідовністю та імпульсивністю, що дратувало кремлівське керівництво. У серпні 1987 р. болгарський уряд прийняв рішення «Про державні символи та атрибути влади», яке передбачало відміну урочистих святкових демонстрацій, усунен­ня портретів лідерів БКП з публічних місць та демонтаж статуї Т. Живкова у його рідному селі Правець. Через кілька місяців ім'я партійного вождя перестали носити Палац культури в Софії, інститут балканістики, вулиці міст і т. ін. Сам же лідер БКП неод­норазово заявляв про те, що вищі посади в партії й державі повинні належати різним особам і що необхідне «глибоке рево­люційне оновлення» болгарського суспільства.

Запропонована Т. Живковим «липнева концепція» транс­формації суспільства передбачала встановлення рівноправ­них форм власності й була затверджена урядом у «Положенні про колективну й особисту трудову діяльність громадян та додаткове виробництво товарів і послуг». Цей документ регла­ментував умови укладення договорів між окремими грома­дянами щодо господарської діяльності та об'єктами торгівлі, громадського харчування та використання їх у наданні насе­ленню необхідних послуг. Певної регламентації набула також і організація ремісницької справи.
Доповнена й конкретизована програма «переустрою» Болгарії була ухвалена на конференції БКП в січні 1988 р. Особлива увага приділялася розвиткові орендних відносин у аграрній сфері. Кожна селянська родина могла отримати (на підставі договору) до двох гектарів орної землі. Дозволялася оренда землі. Орендарями могли бути державні фірми, акціонерні товариства, колективні землеробські господарства та окремі особи. Громадяни й колективи наділялися правом організації приватних фірм, які могли займатися будь-яким видом господарської діяльності.

Незважаючи на певні заходи уряду щодо реформування існуючої соціально-економічної моделі соціалізму, становище в країні продовжувало погіршуватися: зростав дефіцит споживчих товарів, конвертованої валюти, нових технологій та комп'ю­терної техніки тощо. Обмеженість товарообігу продукції бол­гарських виробників виключно ринками країн-членів РЕВ (85 %) гальмувала процес підвищення її якості. До того ж до неймо­вірних розмірів розросталися управлінські структури - на одну тисячу громадян припадало майже дві сотні чиновників.

Стало очевидна, що виробничі відносини в Болгарії не відповідають потребам розвитку суспільства. Панівна адмі­ністративно-розподільча система спричиняла наростання застійних процесів та гальмувала творчу ініціативу людей. То­тальне усуспільнення та директивне планування господарства, доведена до крайнього ступеня централізація спричинили цілковите відчуження людини від засобів виробництва та одержавлення усіх сфер життя. Грізним симптомом стало падіння темпів економічного зростання: у грудні   1989  р. (порівняно з 1988) вони знизилися на 12,7 %. Важким тягарем для економіки був і зовнішній борг.

Керівництво БКП демонструвало свою готовність до демо­кратичних перетворень, однак лише у межах, визначених осо­бисто Т. Живковим. Та це вже не влаштовувало громадськість, яка розпочала здійснювати акції протесту, спрямовані проти забруднення навколишнього середовища. Так, у лютому 1988 р. відбулися демонстрації, учасники яких зажадали застосування рішучих заходів для врятування міста Русе від шкідливих викидів румунських хімічних заводів. Уже в березні було створено Комітет екологічного порятунку Русе. Саме з цього часу почи­нають свою діяльність такі опозиційні організації, як Незалежне товариство захисту прав людини в Болгарії, Клуб підтримки гласності, Комітет захисту релігійних прав, свободи совісті та релігійних цінностей, Незалежна профспілка «Подкрепа», Екогласність, Комітет підтримки гласності та переустрою Бол­гарії. Інші громадські рухи заявили про себе влітку 1989 р.

Наприкінці травня 1989 р. напередодні відкриття в Парижі Конференції з безпеки і співробітництва в Європі група бол­гарських мусульманських лідерів оголосила голодовку протесту проти зневажання прав населення, що сповідує іслам. З цього приводу Т. Живков заявив, що етнічні турки можуть залишити Болгарію. До серпня у Туреччину виїхало понад 350 тис. осіб.

Поштовхом до змін у політичному керівництві Болгарії на­прикінці 1989 р. стали революційні зміни в соціалістичних краї­нах Центральної Європи. Проте головним фактором, безумовно, була позиція кремлівського керівництва, яке домагалося зміни режиму в Софії. У липні 1989 р. в Бухаресті відбулася зустріч М. Горбачова з П. Младеновим (міністр закордонних справ) та Д. Джуровим (міністр оборони), на якій обговорювався механізм зміни політичного керівництва Болгарії.

Відставці Т. Живкова передував період боротьби між при­хильниками реформ та «старою гвардією» консерваторів у керівництві БКП. Тільки після того як Т. Живков усвідомив, що утримувати владу у своїх руках немає ніякого сенсу, він погодився залишити політичну арену. На засіданні політбюро ЦК БКП 9 лис­топада 1989 р. Т. Живков подав у відставку, а наступного дня генсеком партії був обраний П. Младенов. Невдовзі позбулися своїх посад 13 членів та кандидатів у члени політбюро, 28 членів ЦК, а 3,5 тис. керівників були виключені з партії.

Коли засоби масової інформації передали про підсумки пленуму, люди вийшли на вулиці, обіймалися й вітали одне одного. У наступні дні загальна радість від падіння режиму Живкова вилилася в багатотисячні мітинги та демонстрації.

Прагнення до змін у Болгарії було підготовлене не тільки ра­дянською «перебудовою» та перетвореннями в інших країнах Східної Європи, а й рухом на підтримку переустрою, ініційо­ваним болгарською інтелігенцією. Великий вплив на процес де­мократизації в країні мала радянська «гласність».

Особливість здійснення змін у Болгарії в порівнянні з іншими соціалістичними країнами полягала в тому, що, як і в СРСР, «перебудова» там розпочалася «згори», за ініціативою рефор­маторського крила БКП, яке усвідомило необхідність транс­формації суспільства. Саме цим можна пояснити той факт, що компартія не була відсторонена від влади, незважаючи на те, що під тиском опозиції Народні збори в січні 1990 р. скасувапи статтю конституції, яка визначала БКП «керівною силою в суспільстві й державі».


10.08.2015; 17:09
хиты: 195
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь