пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Болгарія в добу „народної демократії” (1944 - 1948 рр.).

Поразки Болгарії у Другій балканській та Першій світовій війнах, пережиті суспільством як «національні катастрофи», залишили в свідомості болгар хворобливий слід. Саме прагнення забезпечити максимально сприятливий для країни вихід з Другої світової війни, уникнути нових тери­торіальних втрат багато в чому обумовили її політичне життя з вересня 1944 р. на майже чотири повоєнні роки.

Після вересневого 1944 р. державного перевороту в країні була заборонена діяльність будь-яких партій, окрім БРП (ко­муністи) лівого крила БЗНС, БРСДП та НС «Звено». Усі спроби створення антиурядових опозиційних політичних об'єднань успіху не мали.

На рубежі 1944-1945 pp. внутрішньополітична ситуація в Болгарії багато в чому була забарвлена революційним енту­зіазмом, який був характерним для різних прошарків населення. Це створило політико-психологічний імпульс до ліворадикального повороту курсу БРП, до порушення нею принципу коаліцій-ності управління країною та зміни спрямованості економічних перетворень. Партія швидко перетворювалася на масову, -якщо у вересні 1944 р. її чисельність ледь сягала 14 тис. членів, то вже наприкінці року - понад 250 тис. Комуністи зайняли панівні позиції як у структурах ВФ, так і в системі виконавчої влади, особливо в силових та каральних органах.

Внутрішньополітична ситуація в Болгарії в перші повоєнні роки визначалася боротьбою за гегемонію в суспільстві між компартією та аграристами. Саме БЗНС становила головну перешкоду на шляху утвердження монополії на владу БРП, а ліве крило землеробів як складової частини ВФ поступово поча­ло домінувати в селянському русі. Ліві лідери БЗНС - Н. Петков, Б. Бумбаров - відіграли провідну роль у відродженні партії. У листопаді 1944 р. спілка налічувала 1 ЗО тис. членів, а у травні 1945 р.-350 тисяч.

Якщо НС «Звено» демонструвала готовність до співробітницт­ва з БРП(к) на принципах пропорційного представництва, то БЗНС явно претендувала на роль політичного лідера в сус­пільстві. Неприйняття курсу компартії на встановлення політичної гегемонії та прискорення процесу усуспільнення економіки зму­сило інші партії ВФ висунути свої варіанти тлумачення Програми дій, прийнятої спільно 17 вересня 1944 р. Так, на думку лідера БЗНС Н. Петкова, у повоєнній Європі «розвинуті промислові країни перетворяться на соціалістичні, а такі країни, як Бол­гарія, розвиватимуться як селянські кооперативні республіки».

НС «Звено» виступала на захист приватної власності та ініціативи, за розвиток багатосекторної економіки та дем­ократичних політичних інститутів, за посилення регулятивної ролі держави в системі виробництва.

БРСДП (15 тис. членів) була настроєна досить радикально, але, на  відміну  від  БРП(к),  вона   пропонувала  розпочати будівництво соціалізму з «соціалізації» шахт, банків, фабрик та оптової торгівлі, введення високого оподаткування великих підприємств та запровадження елементів планової економіки.

Криза міжпартійних стосунків у ВФ загострилася, після того як БЗНС та НС «Звено» заблокували низку запропонованих БРП(к) законопроектів: про конфіскацію майна, здобутого спе­кулятивним шляхом; про аграрну реформу; про націоналізацію гірничорудної промисловості; про прогресивне оподаткування. Поява альтернативних програм, висунутих партнерами по ВФ, змусила керівництво БРП(к) розпочати у вересні 1945 р. кори­гування курсу.

Знявши гасло тотального усуспільнення, комуністи тепер поклали в основу своєї політики тезу про посилення регулятив­ної ролі держави в економіці при одночасному заохоченні приватного капіталу. Це створило можливість діалогу з НС «Звено», а також нейтралізації претензій БЗНС на політичне лідерство. Керівництво БРП(к) провокувало поглиблення уря­дової кризи, розраховуючи усунути з кабінету найвпливовіших аграристів та скомпрометувати їхнє керівництво.

Підстави для таких розрахунків давала внутрішня ситуація в БЗНС, у якій склалося сильне антикомуністичне угруповання на чолі з Г.М. Димитровим (Гемето). Навесні 1 945 р. його по­збавили всіх посад, і він змушений був виїхати за кордон. І хо­ча прихильники незалежного курсу БЗНС залишилися в керівництві, яке очолив Н. Петков, у партії сформувалося угруповання діячів, готових до співробітництва з БРП(к).

У червні 1945 р. уряд призначив на кінець серпня вибори до Народних зборів. Підштовхнув до цього процес політичного розмежування. Протиріччя в питанні визначення політичного курсу ВФ призвели до розколу БЗНС і БРСДП, з яких виділилися два угруповання: БЗНС під керівництвом Н. Петкова та БРСДП на чолі з К. Лупчевим і Г. Чешджієвим. Ставши опозицію до Фронту, ці партії розгорнули боротьбу за перенесення ви­борів на осінь і були підтримані західними членами Союзної контрольної комісії (СКК). У цих умовах СРСР 14 серпня відновив дипломатичні відносини з Болгарією і під тиском союзників по­годився на проведення виборів у листопаді.

До участі у виборах були допущені й чотири опозиційні партії: БЗНС Н. Петкова, БРСДП К. Лупчева, Об'єднана ради­кальна та Демократична партії. Однією з умов своєї участі у виборах БЗНС Н. Петкова висунула вимогу відставки уряду К. Ге-орієва, у разі невиконання якої пригрозив бойкотувати вибори.

Ультимативна позиція керівництва аграристів дала привід керівництву БРП(к) ініціювати урядову кризу, в результаті якої кабінет залишили міністри-опозиціонери. Звільнені місця в ре­організованому уряді зайняли представники НС «Звено» та Радикальної партії. У свою чергу підсумки урядової кризи ста­ли одним із приводів відмови БЗНС Н. Петкова від участі у ви­борах за єдиним списком разом з іншими партіями ВФ. Після невдалої спроби знову перенести строки виборів сформував­ся опозиційний блок, до якого ввійшли: БЗНС Н. Петкова, БРСДП Г. Лупчева та Демократична партія. Виборча платфор­ма блоку повторювала березневу програму аграристів. Були висунуті також вимоги реорганізації судів і міліції, припинення арештів та практики інфільтрації комуністів у владні структури.

Підсумки виборів 18 листопада 1945 р. принесли перекон­ливу перемогу Вітчизняному фронту (88 %). Депутатські мандати були розподілені згідно з партійним «ключем». Так, БРП(к) і БЗНС - ВФ отримали по 94 мандати. Але паритет головних політичних сил ВФ був лише позірним: насправді «землеробам» у коаліції відводилася другорядна роль, і вони мали рухатися у фарватері курсу компартії. Водночас поза ВФ залишалася значна за чисельністю і ступенем впливу частина БЗНС, для якої Н. Петков був символом самостійного селянського руху. До того ж результати виборів Велика Британія та США визнали недійсними, оскільки в них була обмежена участь опозиції.

Незважаючи на підсумки виборів, цілковиту легітимацію влади БРП(к) ускладнювали підтримка Великою Британією та США опозиційних партій і неврегульованість міжнародного статусу Болгарії. Так, реорганізація уряду у вересні 1945 р. викликала негативну реакцію західних членів СКК, які погрожували відмо­витися від продовження обговорення умов мирного договору. Конфлікт вдалося врегулювати лише у грудні, коли СРСР пого­дився задовольнити вимоги союзників щодо проведення нових вільних виборів і доповнення уряду представниками опозиції.

Перші місяці діяльності уряду виявили хиткість існуючої коаліції. Розподіл влади вже не задовольняв жодну з партій, і розпочався новий раунд протиборства. Партії знову запропонували свої варіанти програми розвитку Болгарії: демократичний (НС «Зве­но»); соціалістичний (БРП (к)); «аграристський» (БЗНС - ВФ).

 

На початку 1946 р. БЗНС - ВФ поставила питання про роз­ширення своєї частки в розподілі влади. Однак єдності серед аграристів уже не було: 60 % членів спілки не могли визначитися, якій частині партії віддати перевагу - ВФ чи Н. Петкову. Розкол у селянському русі робив марними претензії керівництва БЗНС - ВФ на лідерство. Альтернативна аграристська прог­рама дедалі більше стала пов'язуватися з ім'ям Н. Петкова.

НС «Звено» виступала «за демократію, проти тоталітарного режиму в будь-якій формі, проти колективної та партійної дикта­тури». Незважаючи на свою відносну нечисельність, НС «Звено» утримувала досить міцні позиції в суспільстві.

Відкинувши попередні декларації про свободу приватної ініціативи, вже в грудні 1945 р. лідер БРП(к) Г. Димитров закликав звільнити «економічне та суспільне життя від спекулятивного та па­разитичного капіталу». Згідно з законом про конфіскацію неза­конно здобутого майна, з приватної власності було вилучено 2300 промислових об'єктів. Закон про трудову земельну власність обмежив розмір земельного наділу до 20 га. Було також здійснено комплекс заходів, що дали змогу компартії прибрати до своїх рук контроль над адміністративним апаратом та фінансами. Щоб позбавити НС «Звено» впливу в армії, БРП(к) вдалася до фабрикування свідчень про існування серед офіцерів зако­лотницької організації. Улітку 1946 р. ВФ дав згоду на прове­дення чистки в армії, в результаті якої було звільнено близько 2,5 тис. офіцерів, а представника НС «Звено» Д. Велчева усу­нули з посади військового міністра. Парламент прийняв пакет законів про армію: для служби встановлювалися обмеження за політичними мотивами, значно підвищувався статус поміч­ника командира по політчастині. Згодом розпочалися арешти провідних діячів НС «Звена». Загалом у 1946 р. у в'язницях і концтаборах опинилося до ЗО тис. осіб.

За підсумками референдуму (95,8 % голосів) 8 вересня 1946 р. монархію було скасовано, а 15 вересня Болгарія про­голошена Народною республікою.
У зв'язку з підготовкою до парламентських виборів та до підписання мирних договорів осінь 1946 р. стала переломним періодом у історії повоєнної Болгарії. Основні розбіжності між партіями ВФ і опозицією стосувалися сфери внутрішньої політики. Хвилі чисток, арештів, судове свавілля викликали невдоволення в суспільстві й кваліфікувались опозицією як установлення ко­муністичної диктатури.
 
 
 
 
Вибори до Народних зборів у жовтні 1946 р. засвідчили концентрацію голосів виборців на двох полюсах: за БРП(к) проголосувало 53,6 % виборців, за партії опозиції - 28,3 %. Отримані НС «Звено» 1,6 % голосів та БЗНС-ВФ - 13 % озна­чали принципову зміну розстановки сил усередині Фронту. Так, головою президії Народних зборів став комуніст В. Коларов, а сформований у листопаді 1946 р. уряд (10 з 20 міністерських посад призначалися комуністам) очолив Г. Димитров, який по­вернувся ще в листопаді 1945 р. з СРСР. Він також став головою конституційної комісії, а питання про конституцію стало цент­ральним у протиборстві депутатів від компартії та опозиції.

Розвиток подій у Болгарії в 1947 р. свідчив, ідо влада прагну­ла обмеження приватної власності. Широких масштабів набув викуп державою акцій окремих підприємств і банків. Уже навесні Вища економічна рада поставила питання про націоналізацію 360 підприємств, на яких було зосереджено половину вироб­ничих потужностей країни.

У політичній сфері головною тенденцією залишалося по­дальше поглиблення розбіжностей між БРП(к) і БЗНС Н. Пет-кова щодо перспектив національного розвитку. Кульмінації це протистояння досягло під час обговорення закону про введен­ня державної «тютюнової монополії». Н. Петков обстоював кооперативну форму організації виробництва, однак його слушні застереження щодо негативних наслідків одержавлення не були почуті. Голосування у квітні 1947 р. з питання про форму «тютюнової монополії» по суті остаточно визначило подальшу долю аграристської доктрини.

Після прийняття закону про «тютюнову монополію» відбу­вався інтенсивний процес підпорядкування державі приватного сектору. Це започаткувало становлення заснованої на жорстко централізованому управлінні та державній власності еконо­мічної моделі розвитку країни.

У лютому 1947 р. Болгарія підписала з державами ан­тигітлерівської коаліції мирний договір. Завдяки підтримці СРСР їй вдалося відстояти свою територіальну цілісність. Але на неї наклали досить великі репараційні виплати. Невдовзі відбулося дипломатичне визнання Болгарії державами коаліції. Після вступу договорів у силу, Болгарію в тримісячний термін залишили радянські війська і припинила діяльність СКК. Ці обставини спонукали опозицію діяти рішучіше. І як акт відчаю та усвідом­лення своєї приреченості пролунала вимога заборони БРП(к).
Керівництво БРП(к) зробило ставку на ті угруповання в селянському русі, які взяли курс на відмову від ідейних прин­ципів аграризму та відокремлення від опозиційної БЗНС. Але, враховуючи настрої переважної частини селянства, для нейт­ралізації політичних суперників комуністи вдалися до дискреди­тації своїх головних опонентів та фізичного знищення їхнього визнаного лідера - Н. Петкова. Керівництво БРП(к) форсувало події, оскільки в парламенті обговорювався проект конституції, яка мала підвести юридичні підвалини під остаточне утвердження політичної монополії комуністів.

Приводом для усунення з політичної арени Н. Петкова став його гострокритичний виступ на засіданні Народних зборів у травні 1947 р., У своїй доповіді лідер аграристів обстоював демократичні принципи організації суспільства та вказував на головну ваду проекту конституції - загрозу монополізації вла­ди однією партією. Проти Н. Петкова було порушено судову справу, його звинуватили в керівництві конспіративними анти-упорядовими організаціями та у створенні «організованого центру англо-американських імперіалістів».

У серпні 1947 p., відразу після того як набрав чинності Паризький мирний договір, відбувся судовий процес над Н. Пет-ковим, який закінчився винесенням йому смертного вироку та стратою. Ні втручання західних країн, ні прохання про помилу­вання відомих громадських діячів не змогли врятувати опо­зиційного лідера. Невдовзі БЗНС розпустили, заборонили всі його друковані видання, а депутатів позбавили мандатів. Така сама доля спіткала й БРСДП К. Лупчева, багато діячів якої опи­нилися за ґратами. Все це означало ліквідацію залишків демо­кратичних засад та парламентаризму в Болгарії.

У вересні ЦК БРП(к) прийняв рішення про прискорення «темпів революційних перетворень» і проголосив соціалістичну перспективу для Болгарії, правове підґрунтя якої було закладено в ухваленій 4 грудня 1947 р. конституції. Згідно з основним зако­ном країни законодавча влада в ній передавалася Народним зборам, виконавча - раді міністрів, а місцева - місцевим радам та їхнім виконавчим комітетам. Засоби виробництва могли належати державі, кооперативам або приватним особам. Розви­ток економіки будувався на планових засадах. Були заборонені монополістичні об'єднання, а держава залишала за собою право націоналізації як окремого підприємства, так і цілої галузі. Земля проголошувалася належною тим, хто її обробляє.


10.08.2015; 17:09
хиты: 205
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь