пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Культура чеського і словацького народів в 1918 - 1945 рр.

 

Так звана перша республіка ЧСР (1919–1938) була багатонаціональною державою. Крім чехів і словаків, в ЧСР жили німці (23 % населення), угорці (5,6 %), поляки (0,6 %) й закарпатські українці (3,85 %). Останні приєдналися до ЧСР у результаті домовлення між представниками закарпатської еміграції в США і Т. Масариком та рішення Руської Центральної Ради в Ужгороді 9. 5. 1919; це було санкціоноване Сен-Жерменським договором 10. 9. 1919, який гарантував Підкарпатській Русі статус автономного краю в рамках ЧСР. (Про політику ЧСР в українській частині держави див. Підкарпатська Русь). Прага хронічно мала проблеми з своїми меншостями, головним чином з німцями й угорцями, у справі яких велася ревізіоністська акція з боку Німеччини й Угорщини. Словаки також домагалися територіально-політичної автономії.

 

 

 в життя широких верств чеського населення міжвоєнного періоду міцно ввійшло радіо. Так, ЧСР була однією з перших країн у світі, де в 1923 р. розпочалися регулярні радіопередачі. На початку 30-х років діяло шість радіостанцій, а кількість ко­ристувачів радіоприймачів перевищувала мільйон.
Художня культура, образотворче мистецтво розвивалися в річищі загальноєвропейських творчих пошуків. Ідеали гуманізму, демократії та людської гідності відстоювали чеські письменники, які здобули всесвітнє визнання: Я. Гашек, К. Чапек, а також поети ї. Волькер, В. Незвал, критик Ф.К. Шальда. У живописі поряд з майстрами пензля реалістичного напрямку творили художники-авангардисти Е. Філла, Я. Зрзави, Й. Чапек. У скульптурі помітний слід залишила творчість Ф. Білека, Я. Штурса та Й. Маржатка. Загальноєвропейське визнання здобули роботи архітекторів Я. Котери, Й. Гочара та П. Янека.
Варіантом сюрреалізму в чеській літературі стала течія, відома під назвою «поетизм». Біля її витоків стояли В. Незвал та К. Тайге. Свою мету прихильники поетизму вбачали в тому, щоб навчити людину радіти життю, розкріпачити її творчі здібності, пробудити фантазію й чуттєвість. Для прихильників цієї течії був притаманним пошук нових виражальних форм, прагнен­ня до експериментування та до загальної поетизації процесу культурної творчості при одночасному підкреслюванні емоційної, сексуальної та ірраціональної сторін людського буття.
Широко відомою стала творчість чеських композиторів Л. Яні-чека, І. Форстера, Й. Сука, які створили власну музичну школу.
 
 
 
 

Головними осередками словацького культурного життя були Словацьке музейне товариство, яке продовжувало тра­диції «Матиці словацької» із збирання, збереження й вивчення надбань національної культури, а також різноманітні науково-просвітницькі гуртки, аматорські театральні та музично-співочі колективи в невеличких містечках. Незначна частина пред­ставників словацької молоді отримувала освіту в університетах Будапешта, Праги, Відня та інших міст Європи.

Відсутність необхідних умов для розвитку національної науки, культури й мистецтва спонукала талановитих словацьких учених і митців шукати застосування набутим знанням і здібностям за ме­жами рідного краю. Саме в такий спосіб стали всесвітньо відоми­ми композитор Я.Л. Белла (1843-1936), скульптор А. Дунайський, художник та винахідник А. Мургаш, теормеханік А. Стодола, ембріолог і гістолог В. Рогоч, педагог Я. Квачела та ін.

Важливу роль у справі збереження й захисту національної культури відігравали словацькі літератори. Талановитими й самовідданими творцями літератури, які дотримувалися пе­реважно реалістично-демократичних принципів, були поети й прозаїки П. Гвєздослав, М. Кукучін, С. Гурбан-Ваянський, Й.Г. Тайовський. Певне піднесення словацького культурного життя, яке спостерігалося в першому десятиріччі XX ст., знач-


10.08.2015; 17:09
хиты: 255
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь