пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39. Радіоадаптація. Механізми формування радіоадаптивної відповіді організмів.

Радіоадаптація полягає в підвищенні радіостійкості організму після його опромінення в малій дозі. Прояв радіоадаптації властивий біологічним системам різного рівня: від клітин до цілісних організмів вищих тварин. Радіоадаптація проявляється в підвищенні радіостійкості, яку оцінюють за різними критеріями – виживаністю організмів або клітин, виходом хромосомних аберацій, частотою виникнення точкових мутацій, здатністю до утворення колоній клітин у культурі, клоногенною здатністю клітин, інтенсивністю репарації ДНК від одно- або двониткових організмів. Наприклад, адаптивну відповідь стовбурних клітин кісткового мозку оцінюють за утворенням макроколоній у селезінці.

Можливі механізми формування адаптивної відповіді.

1.Під впливом опромінення в малих дозах у клітинах у відповідь на появу ушкоджень молекул ДНК індукується їх репарація, синтезуються додаткові до конститутивних ферменти репарації.

2.Після опромінення в малій дозі в клітинах синтезуються білки. Що забезпечують підвищення радіостійкості. Для здійснення цього процесу необхідна індукція експресії генів, що кодують захисні білки, які за механізмом їхнього функціонування є стресовими білками.

3.Внаслідок опромінення клітин у малій дозі змінюється концентрація в них низькомолекулярних сполук через зміну проникності плазматичної мембрани й порушення компартментації пулів зазначених сполук. Цей механізм пояснює не специфічність феномена адаптивної відповіді. Зі зменшенням концентрації низькомолекулярних сполук неспецифічно збільшується активність багатьох ферментів.

4.Адаптивна відповідь формується внаслідок стимуляції репопуляції та збільшення темпів поділу клітин. Цей механізм передбачає, що адаптація є результатом зміни кінетики клітинних популяцій твірних тканин.   

Адаптивна відповідь залежить від потужності адаптувальної дози: якщо цю дозу передають протягом тривалого часу, то адаптивна реакція не виявляється. Не спостерігається вона й у разі хронічного опромінення за дуже малих потужностей поглинутих доз. Натомість зростає радіочутливість. Це виявляються за багатьма з критеріїв променевого ураження, насамперед за частотою виникнення хромосомних аберацій, соматичних мутацій. Через це на територіях Чорнобильської катастрофи, адаптивна відповідь не формується, й організми, які мешкають там, не адаптуються до підвищеного порівняно з рівнем природної радіоактивності опромінення.

 

 


10.08.2015; 17:06
хиты: 173
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь