пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Радіаційні синдроми у ссавців

При зовнішньому опроміненні або надійшли всередину організму радіонуклідів обумовлюють поглинену дозу 1-2 Гр розвивається легка ступінь гострої променевої хвороби. У формуванні синдромів беруть участь ушкодження складних інтегрованих систем організму і проявляється у патогенетичному процесі і нашарування числених процесів, які супроводжують радіаційне ураження окремих клітин і тканин та зниження їх функціональних властивостей.
 

1. Кістково-мозковий синдром. У діапазоні доз від 2 до 10 Гр розвивається кістково-мозковий синдром. Спричинений інактивацією клітин кісткового мозку; ушкоджуються популяції стовбурних клітин кісткового мозку.
2. Шлунково-кишковий. Епітеліальні клітини кишечника за радіочутливістю стоять на 2-му місці після кровотворних органів. У людини цей синдром розвивається при одноразовому опроміненні  в діапазоні від 20-80 Гр. Причиною розвитку є зараження клітинної популяції вистеленого епітелію шлунка і кишечника.

3. Церебральний синдром

Нервові клітини відносять до найбільш радіо резистентних критичних структурних органів. Синдром зумовлений порушенням структурни та функцій нейронів. Розвиваєьтся при дозі більше 80Гр при одноразовому опроміненні.

4. Геморагічний синдром. Він є наслідком ураженя двох критичних систем організму : кровотворної та судинної. При ньому крововиливи можуть відбуватися в шкіру та підшкірну клітковину, слизову оболонку  ШКТ, нирки.

 


10.08.2015; 17:06
хиты: 209
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь