пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21. Пряма та опосередкована дія іонізуючих випромінювань. Теорія прямої дії радіації.


 

Вплив іонізуючих випромінювань на клітини та організми визна­чається енергією випромінювань, що передається атомам і молекулам, з якими вони взаємодіють. Це лише перший фізичний етап дії іонізуючого випромінювання, в результаті якого відбувається збудження та іонізація молекул. На наступному етапі збуджені та іонізовані молекули вступають у ряд перетворень, що можуть завершуватись утворенням нових хімічних сполук. Це так званий хімічний етап променевого ураження клітини.

В основі первинних радіаційно-хімічних перетворень молекул можуть бути два механізми, зумовлені прямим та непрямим впливом радіації.

Розглянемо цей вплив радіації за Д.М. Гродзинським.

Прямим називають такий вплив випромінювання, в результаті яко­го потрапляння іонізуючої частки або кванта іонізуючого випроміню­вання спричиняє пошкодження молекули, якій безпосередньо було передано енергію частки чи кванта.

Непрямим впливом називають такий вплив, в результаті якого по­шкодження молекул відбувається внаслідок впливу продуктів радіа­ційно-хімічних перетворень інших молекул, а не внаслідок енергії ви­промінювання, поглинутої молекулами.

.Принципи теорії мішені

Ця теорія пояснює наявність у клітині життєво важливого центра (гена або ансамблю генів) - мішені, влучення в яку однієї або декількох високоенергетичних часток атомної радіації досить для руйнування й загибелі клітини.

Теорія мішені ґрунтується на трьох принципах: влучання, мішені, посилювача.

Принцип влучання - характеризує особливість діючого агента (випромінювання). Ця особливість полягає в дискретності поглинання енергії випромінювання, тобто поглинання порцій енергії при випадковому влучанні в мішень. Таке передавання енергії здійснюється за механізмами пружного співударяння (фотоелектричного ефекту) або непружного розсіяння (ефекту Комптона).

Принцип мішені - враховує особливість об'єкта, що опромінюється (клітини), тобто розбіжності в її реакції на одне і те саме влучення. Інактивація клітини відбувається лише за умови влучання в певні її ультраструктури. Під унікальністю структури розуміють одиничність в клітині й жодна інша структура не здатна компенсувати її функцію, крім того, вона не відтворюється в ході метаболічних процесів.

Принцип посилювача – інактивація мішені досягається в акті передавання енергії випромінювання речовині, внаслідок чого молекули зазнають іонізації і збудження.

«Мінуси» теорії - не пояснює залежність радіобіологічного ефекту від температури й наявності в опромінюваному середовищі кисню.

 

 

 

 


10.08.2015; 17:06
хиты: 199
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь