пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Держава в політичній системі суспільства. Держава і групи тиску (лобі).

Політична система являє собою складне утворення, що забезпечує існування суспільства як єдиного організму, централізовано керованого політичною владою, особливу сферу, в якій суб'єкти політики реалізують свої загальні та групові інтереси за допомогою здійснення влади чи боротьби за її завоювання та використання.

Структурні елементи політичні елементи системи суспільства :

1 ) Суб'єктний - держава , політичні партії , політичні рухи , групи політіческого.давленія + неполітичні об'єднання : профспілки , жіночі рухи і т.д.

2 ) Нормативний ( регулятивний ) - сукупність норм і принципів , що регулюють відносини між суб'єктами

3 ) Ідеологічний - політична ідеологія , політ.сознаніе , політ культура

4 ) функціональний - політичні відносини , політ.процесс , політ.режім . , Що визначають зв'язку участі суб'єктів у формуванні та функціонуванні політ.власти ( включаючи армію , церква , опозицію , лобі)

5 ) Комунікативний - зв'язки між усіма елементами політ.сіст.общества між політ.партий , суспільством , д-вою і т.д.

Держава входить до політ.сист. суспільства як її цілісний політ.інстітут , інститут управління , який проводить загальнонаціональні перетворення. Програми таких перетворень пропонують конкуруючі партії. Держава служить головним засобом досягнення цілей, що стоять перед суспільством , містить в собі різноманіття політ.інтересов , надає стійкість Політ.система допомогою впорядкування її діяльності . Стійкість Політ.система визначається тривалістю її функціонування , а ефективність - легітимністю політ.власти .

У зарубіжних джерелах лобістська діяльність розуміється як процес легітимного впливу на чітко визначені законом органи влади , а також на їх посадових осіб з боку зареєстрованих (у встановленому законом порядку ) осіб з метою закріплення власних інтересів або інтересів третіх осіб (замовників) в прийнятих нормативно- правових актах.

Специфіка української лобістської діяльності полягає в тому , що вона здійснюється неправовим , вузькогруповим і латентним способом , і часто в невластивих для легітимного лобіювання органах гос.влади - судах. На сьогоднішній день лобіювання не має чіткої структури , і здійснюється в основному навколо питань , пов'язаних з перерозподілом економ.ресурсов , власності та сфер впливу. З ним асоціюються такі незаконні засоби впливу як хабарництво , клієнтелізм , «брудний» претекціонізм і т.д.

 

Держава - це універсальна політична організація суспільства , що володіє суверенітетом і здійснює управління суспільством на основі права за допомогою соціального механізму .Держава не тільки результат розвитку суспільства , а й чинник формування політичної с-ми суспільства. ^

Політична с-ма суспільства - це упорядкована на основі права система всіх політичних явищ , які функціонують , і взаємодіють ( або протидіють ) у суспільстві з метою завоювання, утримання або участі у політичній владі : це механізм організації та функціонування політичної влади.^ До складу політичної с-ми товариства входять також такі недержавні громадські об'єднання як партії.

Політичні партії - це добровільні об'єднання людей , що виражають волю певних соціальних груп , які прагнуть домогтися або утримати державну владу , впливають на політику гос- ва відповідно до програмою і статутом своєї діяльності.^

 В Україні членами політичної партії можуть бути лише її громадяни . Реєстрація політичної партії провадиться Міністерством Юстиції України .Політичні партії можуть Допомагати вирішувати гос-ву вирішувати завдання економічного , соціального , культурного будівництва шляхом прийняття спільних політичних рішень із державними органами.Бути з низки питань суб'єктами правотворчої діяльності гос-ва (наприклад укладення колективного договору )Вносити пропозиції до органів державної влади (наприклад ініціативні законопроекти через народних депутатів до Верховної Ради ) і т.д.Політичні партії не можуть :Втручатися в діяльність одне одного. Втручатися в діяльність гос-них організацій і посадових осіб. Мати воєнізовані формування. Підміняти діяльність комерційних організацій , ставити перед собою мету отримання прибутку або створюватися з цією метою .

Забороняються : Громадські організації та партії , програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України , зміну конституційного ладу насильницьким шляхом , порушення суверенітету і територіальної цілісності го -ва , підрив її безпеки , незаконне захоплення держ. влади , пропаганду війни , насильства , розпалювання міжетнічної расової , релігійної ворожнечі , посягання на права і свободи людини , і його здоров'я .

 


10.03.2016; 23:28
хиты: 157
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь