пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Державне управління і місцеве самоврядування. Система місцевого самоврядування в Україні.

Поняття місцевого самоврядування ( муніципалітету ) в одних державах відноситься тільки до особливого виду міського самоврядування , в інших це самоврядування населених пунктів , в третьому це всяке місцеве самоврядування , включаючи і регіональне .

Система місцевого самоврядування є не тільки більш демократичною , в порівнянні з державним управлінням на місцях , але й дозволяє повніше враховувати проблеми розвитку території , інтереси різних груп населення , ефективніше управляти освітою , підтриманням порядку , утриманням доріг і т. д. До того ж державний бюджет звільняється від витрат на утримання місцевої адміністрації. Практика управлінської діяльності на місцях свідчить , що державі слід поєднувати обидві системи управління , тобто використовувати змішану систему управління , що поєднує пряме державне управління та місцеве самоврядування .

Вся система функцій муніципальних установ обумовлена ​​обсягом їх повноважень. Зазвичай компетенція органів місцевого самоврядування в законодавстві обмежена виключно місцевими справами. Ця компетенція іменується " власною компетенцією " . Деякі питання можуть складати " делеговану компетенцію" , коли органи державної адміністрації передають муніципальним установам окремі повноваження . Діє загальний принцип , який говорить, що органи місцевого самоврядування не мають права вчиняти дії або приймати акти політичного характеру.

У компетенцію органів місцевого самоврядування включаються повноваження в галузі комунального господарства та благоустрою , охорони навколишнього середовища , розвитку місцевого транспорту , дорожнього будівництва , каналізації , очищення вулиць , водогазо - та електропостачання і т. д. У соціальній сфері органи місцевого самоврядування надають допомогу малозабезпеченим, здійснюють будівництво житла , муніципальних шкіл , лікарень , дитячих садів і т. п. Серед повноважень у галузі охорони громадського порядку : встановлення правил поведінки в громадських місцях , видання приписів з пожежної охорони , санітарного нагляду , створення місцевих поліцейських сил , на які покладається несення патрульної і охоронної служби . В ряду фінансових повноважень найважливішим є прийняття місцевого бюджету , який складається з власних доходів (податки і збори з населення) і дотацій з державного бюджету. Обсяг повноважень органів самоврядування залежить від того, яку адміністративно -територіальну одиницю представляє місцеве самоврядування. Чим вона більша, тим більше компетенція органу місцевого самоврядування і тим ширше обсяг його управлінських функцій.

Інституційний аспект місцевого самоврядування розкривається в системі його інстітут015 - Зазвичай місцеве самоврядування включає два види органів: виборне муніципальні збори ( асамблея , рада) та виконавчий орган (мер , бургомістр ) . Представницький орган місцевого самоврядування приймає рішення , , у той час як виконавчий орган повинен виконувати ці рішення і здійснювати оперативне управління .

Основою роботи представницьких органів місцевого самоврядування є сесії , які скликаються від одного разу на тиждень , до одного разу на місяць. При цьому тривалість їх роботи обмежується одним днем. Функції оперативного управління місцевими справами виконують органи місцевої адміністрації. В одних випадках керівник місцевої адміністрації обирається з членів виборної асамблеї , в інших безпосередньо обирається населенням. Часом функції місцевої адміністрації покладаються на представника уряду.

Світовий досвід свідчить , що навіть в одній державі співіснують кілька моделей місцевого самоврядування. Стрижнева проблема місцевого самоврядування : рішення місцевим співтовариством під свою відповідальність справ місцевого значення. Конкретні форми місцевого самоврядування визначаються предметом ведення і змістом функцій місцевого самоврядування , фінансово-економічними основами , співвідношенням місцевого самоврядування та державного управління , формами і засобами державного контролю за діяльністю місцевого самоврядування. Незважаючи на різноманітність місцевого самоврядування склалися його найважливіші принципи : повна фінансова самостійність , організаційна незалежність , наявність власної компетенції і відповідальність.

 


10.03.2016; 23:28
хиты: 197
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь