пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Законодавча влада та її функції. Делеговане законодавство.

Законодавча діяльність є визначальною в компетенції парламенту , що дає підставу називати цей напрямок діяльності держави законодавчою владою.

Легітимність парламенту безпосередньо випливає з суверенітету народу. При цьому законодавча влада відділена від інших підсистем влади , але взаємодіє з ними. Зміст законодавчої діяльності нормативно обмежена і гарантовано конституцією . Особливо значимо , що в парламенті партії ведуть боротьбу за державну владу. Звернемо увагу на те , що законодавча влада виявляється не тільки в здійсненні законодавчої функції . Для неї характерні і такі функції як представницька функція , пов'язана із забезпеченням партійного , територіального , корпоративного , етнічного представництва , що створює умови різним соціальним силам діяти через парламент ; установча функція , яка полягає в утвердженні і призначенні різних осіб на державні посади , створення організаційних структур , спеціальних комісій і т. п.; контрольна функція , виражена в обговоренні основних напрямку урядової політики , бюджету та звіту про його виконання , парламентських запитів депутатів уряду або міністру , контрольної діяльності парламентських комісій або посадових осіб, що призначаються парламентом , нарешті , вираз довіри чи недовіри уряду.

Демократично обраний парламент , який здійснює свої функції - найважливіший інститут легітимації державної влади , форма забезпечення політичної гласності та відкритої політичної полеміки . Дійсно , законодавча функція парламенту є визначальною. Вона чітко фіксована стадіями законодавчого процесу . Використовується правило , відповідно до якого законопроект приймається до розгляду тільки тоді , коли він внесений особою або органом, що володіє правом законодавчої ініціативи. 11о суб'єктам цього права розрізняють : 1 ) парламентську ініціативу _ (внесення законопроекту членами палат ) ; ^ У'народную ініціативу (внесення законопроекту групами виборців) ; 3 ) правительственную'инициативу (внесення законопроекту міністрами від імені глави держави або уряду) ; 4 ) спеціальну ініціативу (внесення законопроекту органами , спеціально зазначеними в конституції). Вносити до парламенту проект державного бюджету в усіх державах виключне право ( прерогатива ) уряду.

Розгляд законопроектів у парламенті називають читаннями . Першим читанням є прийняття до розгляду законопроекту і оголошення його найменування головою палати . Після цього законопроект направляється до постійної комісії на укладення . На друге читання особа або представник органу , який вніс законопроект робить доповідь , а потім зачитується висновок комісії . Після цього законопроект або повертається в ту ж комісію, або передається іншій комісії парламенту. Третє читання являє собою постатейне обговорення законопроекту в палаті парламенту. За звичайний законопроект має бути подана п] з < > стое більшість голосів присутніх депутатів , у той час як конституційний законопроект приймається , як правило , кваліфікованою більшістю. Після прийняття законопроекту однією палатою , він передається в іншу , де розглядається в тому ж порядку. При виникненні розбіжностей між палатами з приводу законопроекту використовуються різні форми подолання такого роду протистояння палат: від відхилення поправок в нижній палаті при повторному голосуванні , до створення на паритетних засадах змішаних комісій палат. Прийнятий парламентом законопроект , направляється на затвердження главі держави. Підписаний главою держави закон публікується в офіційному виданні. У разі відмови у підписанні законопроект вважається не прийнятим (право абсолютного вето) або повертається на повторний розгляд (право відкладального вето) . Повторне прийняття законопроекту при праві відкладального вето зобов'язує главу держави підписати закон.

Законодавство сучасних держав виходить з того , що член парламенту повинен діяти незалежно від своїх виборців ( мати вільний мандат) . Конституції багатьох держав прямо вказують на неприпустимість імперативних мандатів.

 


10.03.2016; 23:28
хиты: 210
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь