пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Державна влада. Єдність і поділ влади. Гілки державної влади у сучасній Україні.

Влада є універсальним механізмом інтеграції та впорядкування поведінки людей. У першу чергу вона представлена ​​" державою, її ресурсами . Разом з тим влада багатолика , виступає в самих різних відносинах , де взаємодіють суб'єкти влади ( держава, її інститути , політичні еліти і лідери , політичні партії , групи тиску ), об'єкти влади ( індивіди , соціальні групи , класи , суспільство ) . Вже звідси випливає, що поняття політична влада ширше поняття державна влада . Багатообразні джерела влади - це авторитет , сила , престиж , закон , багатство , знання, харизма , таємниця , інтерес і т. д.

Ті кошти і методи, застосування яких дає можливість суб'єктам влади впливати на об'єкт , іменуються ресурсами влади. У міру розвитку суспільства змінювалися ресурси владарювання : від авторитету правителя до таких ресурсів як багатство і сила , через організацію як найважливіший ресурс збіглого століття до інформації як визначального ресурсу владарювання нового сторіччя. на думку О. Тоффлера базові ресурси влади (насильство , багатство і знання ) зазнали значних змін в сучасному суспільстві. При цьому знання розподіляється ще більш нерівномірно , ніж багатство і озброєння . Звідси найважливіше завдання , яке вирішується в новий час - перерозподіл знань , інтелектуальних запасів . Знання , інформація - визначальний фактор сучасного розвитку . Велика кількість інформації породжує необхідність її фільтрації , інтерпретації та узагальнення , що призводить до відчуження від інформації людини, що приймає державні рішення , інформація все більше перетворюється на об'єкт політичної маніпуляції.

Державна влада втілена в механізмі держави і поширюється за допомогою законів і владних відносин на всю територію і населення держави . Поняття державної влади як би з'єднує соціально-психологічні , вольові , силові і институционализированныеэлементы.Прихарактеристикегосударственной влади важливо виділити питання ставлення до влади; багатовимірності її природи; відмінності дійсною і потенційної влади; цілей власті.

Взаємодія в системі державної влади виражається формулою " пануючий і підвладний ". Залежно від ставлення до існуючої влади підвладні знаходяться або в стані залежності , або в стані автономії. Автономія у владному відношенні це відсутність залежності , але наявність контролю . Ставлення до влади виражається через тріаду : легітимність влади , легальність влади і законність власті. Згода приймати владу , її підтримка народом виражається в категорії " легітимність влади". Легітимна влада створює стан довіри між урядом і народом , такої влади прощаються помилки , вона здатна приймати непопулярні рішення і може розраховувати на підтримку. Легальність влади означає право на застосування насильства. Легальність влади створює умови для покори законам. Законність влади випливає з її легітимності та легальності і виражена в праві . З іншого боку , законодавче оформлення існуючої влади це і легалізація влади , і легітимація влади. Таким чином існує кругова залежність між законною , легітимною і легальною владою.

Багатовимірна природа державної влади може бути розкрита через основні властивості державної влади : верховенство , єдність , універсальність , загальнообов'язкову примусовість . У цьому плані державна влада може бути охарактеризована від меж її могутності (сильна державна влада) до меж її слабкості (слабка державна влада) . По витратах на утримання державної влади можна укласти про її вартість . Звідси розрізняється дорога влада і дешева влада . Питання про ефективною і неефективною державної влади пов'язаний як з цілями влади , так і з відмінностями між дійсною і потенційної державною владою . Оскільки відносини державної влади і державного управління нерозривно пов'язані між собою , то від ефективності державного управління багато в чому залежить оцінка існуючої влади як дієвої та ефективної.

Для формування, функціонування та розвитку державної влади визначальне значення має організаційний ефект , який виражений в механізмі держави . Чим чіткіше визначена структура держави , компетенція окремих органів держави , тим стабільніше і стійкіше державна влада . Показово , що при всіх змінах в сучасній державного життя структури влади практично залишилися незмінними. Нинішня державна влада прагне не допускати конфронтації , проповідує політику громадянської злагоди , готовність до діалогу , забезпечення рівності , гласності і т. д. Оскільки всяка державна влада схильна до концентрації і самозростання , суспільством використовуються прийоми подолання цих негативних тенденцій. Серед них найбільшу популярність здобув принцип поділу влади . Відповідно до цього принципу державна влада поділяється на законодавчу , виконавчу і судову , кожна з яких володіє строго визначеними повноваженнями , функціями , цілями і обмежена в можливостях впливу на іншу владу . Організація державної влади не зводиться до поділу влади , а включає в себе і співпраця цих властей. Це важливо підкреслити , оскільки проблема організації влади виходить також на проблему її розмежування між центральною владою , регіональною владою та місцевою владою . Співвідношення між різними інститутами державної влади має кваліфікуватися у зв'язці : гілка державної влади - обсяг повноважень - межі відповідальності . У зв'язку зі складністю існування системи державної влади , одним із принципів її функціонування є відкритість влади , яка забезпечує індивідам можливість для аналізу діяльності державної власті.

Історичний досвід свідчить , що надмірне зосередження влади загрожує насильством . Не випадково в цьому зв'язку вироблені такі політичні принципи як поділ влади і цивільний контроль за використанням армії. Однак ці форми контролю за діяльністю держави не завжди можуть бути використані меншістю . І тоді в сучасній політичній діяльності для впливу на державну владу вдаються до ненасильницьких дій. На думку спеціалістів нараховується , принаймні , близько двохсот методів ненасильницької боротьби , серед яких символічний протест , соціальний бойкот , відмова від економічного та політичного співробітництва , ненасильницький втручання і т. д.

Задача існування сучасної держави - забезпечити всьому народу право на самовизначення , а кожному індивіду - можливість на самобутнє існування. Це здійснено за умови солідаризації інтересів за допомогою права і влади. Духовна солідарність людей виступає в якості реального фундаменту держави . При цьому пристрій держави має бути таким , щоб допустити до влади кращих громадян , бо аристократизм державної влади - визначальна вимога до її існування .

 


10.03.2016; 23:28
хиты: 225
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь