пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття прогалини у праві. Дійсні і уявні прогалини в праві. Усунення і подолання прогалин у праві.

Прогалина  у праві - це відсутність або неповнота правової норми для вирішення конкретної справи. Проблема прогалин у праві пов'язана з наступними факторами: 1 ) із вмістом НПА , 2) з правосвідомістю осіб, які застосовують право . Дана відмінність отримала своє вираження в розподілі прогалин на уявні та дійсні . Дійсні прогалини характеризують сферу законодавства і підзаконних актів , а уявні прогалини пов'язані з недоліками професіоналізму осіб, які застосовують право . Професіоналів в першу чергу цікавлять дійсні прогалини . Ці прогалини можуть бути усунені тільки законодавчим ( нормотворчим ) органом шляхом додаткової нормотворчості . Усунути прогалини в праві може також Конституційний Суд , використовуючи своє право тлумачення Конституції.
Від усунення прогалин у праві слід відрізняти подолання прогалин у праві . Подолання прогалин у праві здійснюється в процесі правозастосовчої діяльності та пов'язане тільки з конкретною життєвою ситуацією . Способами подолання прогалин у праві виступають три види аналогії: 1 ) аналогія закону , коли для вирішення конкретної ситуації за відсутності правової норми використовується близька правова норма , 2) міжгалузева аналогія ( субсидіарне застосування права) , коли для вирішення конкретної ситуації за відсутності правової норми використовується правова норма іншій галузі права; 3 ) аналогія права , коли для вирішення конкретної ситуації за відсутності правової норми використовуються загальні принципи права і справедливості.
Прогалини в праві виявляються , в першу чергу , при застосуванні права , що робить таке застосування права нетиповим , що потребує особливої ​​уваги і професіоналізму. При встановленні проблемної  ситуації необхідно звернутися до наявних офіційних і неофіційних інтерпретацій права . За відсутності офіційного роз'яснення , яке могло б допомогти в подоланні пробілу в праві правоприменитель повинен сам використовувати аналогію , переходячи від першого варіанту до другого , а потім до третього (аналогії права). Аналогія права не може бути використана при вирішенні питань про юр. відповідальності . Не випадково , вона прямо заборонена в кримінальному праві.

 


10.03.2016; 23:28
хиты: 151
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь