пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Первісне і похідне походження держави. Неолітична революція та походження держави.

Питання про виникнення держави в сучасному державознавстві розглядається за двома основними напрямками: 1) первісне виникнення (походження) держави і 2) як похідне виникнення держави. Іноді в якості особливого напрямку виникнення держави розглядається виникнення держави в колоніальному суспільстві. Однак помітно, що це один з варіантів або початкового, або похідного виникнення держави.

Первісне виникнення (походження) держави - це тривалий процес визрівання держави як особливого політичного інституту в бездержавному суспільстві. В ході розгорнутого в часі й унікального процесу походження держави у різних цивілізаціях та культурах складалися спочатку неоднакові переддержавні форми, отримали своє вираження в багатоманітності форм держави. Всі існуючі доктрини, що пояснюють первісне виникнення держави можуть бути зведені до двох: релігійної та світської. Релігійні - стверджують боговстановленість держави, світські - пов'язують походження держави з особливостями людини і його соціального буття. Серед різноманіття світських теорій походження держави в даний час усе більше утверджується олігархічна теорія походження держави (олігархія - влада небагатьох). Згідно з цією теорією процес поділу праці призводить до виділення специфічної його різновиди - управлінської праці. Цей управлінський праця пов'язана з появою еліти, яка присвоює собі функцію управління. На цій основі й виникає особливий інститут в суспільстві - держава. Таким чином, держава з'являється тоді, коли олігархи присвоюють собі функцію по управлінню суспільством (Б. Шан-тебу). Конкретні шляхи походження держави олігархічна теорії зводить до трьох варіантів: військовому, аристократичного і плутократичному. Військовий варіант походження держави пояснюється здійсненням військових дій і захоплення здобичі, коли шляхом перерозподілу серед військових виділяється правляча еліта. Її підтримують воїни (дружинники), які живуть за рахунок війни. Приклади такого роду походження держави досить численні (держава франків, держава монголів).

Аристократичний варіант (аристократія - влада кращих) походження держав пов'язаний з формуванням привілейованого становища вождів племен, окремих сімей, знатних родів, які склали еліту за своїм природним і соціальним даними (відрізнялися розумом, хоробрістю, силою, військовим мистецтвом і ін.). Їх нащадки успадковують особливе становище в суспільстві, стають елітою, яка здійснює функцію управління. Плутократичний варіант (плутократія - влада багатих) походження держави пов'язаний із зосередженням управлінської функції в руках окремих осіб, а потім окремих груп, в силу їх майнового стану. Цей варіант походження держави відображає економічне розшарування суспільства. На думку державознавців такий варіант походження держави по суті був винятком із загального правила в порівнянні з військовим і аристократичною варіантами походження держави. Приклади плутократичного виникнення держави виражені в появі "острівних" держав і приморських держав Сходу.

Похідне виникнення держави відрізняється від початкового (походження) тим, що нова держава виникає не на порожньому місці, а на основі окремих елементів колишньої держави і з використанням уже наявних готових моделей державності. Похідне виникнення держав має наступні варіанти:

1) ліквідація колишнього держави в результаті революції і виникнення нової держави (але на тій же території, населеної тим же народом). Прикладом тому може бути Перша республіка у Франції, проголошена в 1792 р., РРФСР, що виникла в результаті Жовтневої революції 1917 р.;

2) поділ держави. Таким шляхом виникли Чехія і Словаччина в результаті розділу федеративної Чехословаччини, пострадянські держави в результаті розпаду СРСР;

3) сецесія частини держави і населення. Таким шляхом виникли Еритрея, вийшла зі складу Ефіопії, Бангладеш, вийшла з Пакистану;

4) об'єднання кількох держав. Прикладом може бути об'єднання НДР і ФРН у 1990 р.;

5) виникнення держави в результаті національно-визвольного руху. Створення нових держав на руїнах колоніальних імперій стало найбільш поширеним способом створення держав у XX ст. Деякі з домоглися незалежності народів мали власну державність в доколоніальний період (Індія, Єгипет), інші - ні. У будь-якому випадку і ті, і інші нові держави спочатку будувалися на вже наявних у світі державних моделях. Надалі вони, як правило, відходили від спочатку обраних моделей.

Неолітична революція та походження держави                          

Жодна з теорій походження держави не в змозі пояснити, чому до початку Великих географічних відкриттів (рубіж XV-XVI ст.) державні установи існували лише в окремих регіонах земної кулі (Європа, Південна і Східна частини Азії, Північна Африка, Центральна і частково — Південна Америка). Відповідь на це питання була дана теорією неолітичної революції (англійський археолог Гордон Вір Чайлд, американські економісти-історики Дуглас Норт і Роберт Томас). Із позицій цієї теорії держава виникла внаслідок переходу людства від привласнюючого господарства до відтворюючого — від полювання і збирання до землеробства, скотарства та ремесла.

Учені дотепер сперечаються про причини неолітичної «революції» (хоча вона тривала кілька сотень, а то і тисяч років). Серед припущень — антропогенне виснаження ресурсів, необхідних для полювання і збирання (зокрема винищування мамонтів і вовняних носорогів); фундаментальна зміна людської психології, яка привела до нових . уявлень про світ і переходу до осілості. Більшість учених сходяться на думці, що основною причиною неолітичної революції стала зміна клімату, що зробила сільське господарство в басейнах великих річок вигідним і зручним. У будь-якому випадку вона відбулася тільки там, де демографічний тиск на природу перевищив її можливості дати людям прожиток, і при цьому були екологічні можливості для землеробства і скотарства (помірно жаркий клімат, наявність видів тварин і рослин, придатних для одомашнення). Відтворююче господарство неможливе без відносин власності на природні ресурси, перш за все землю, і без надгромадського регулювання. Ось чому, з позицій теорії неолітичної революції, виникла держава.

 


10.03.2016; 20:34
хиты: 189
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь