пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Підстави набуття державою прав інтелектуальної власності.

Суб'єктом права інтелектуальної власності може стати держава та її відповідні органи. Держава може стати суб'єктом цього права у випадках, коли сплив строк правової охорони того чи іншого об'єкта інтелектуальної власності, або в порядку спадкування. Держава може стати спадкоємцем як за законом, так і за заповітом. Держава може стати суб'єктом права інтелектуальної власності І на підставі відповідних цивільних правочинів — дарування, безоплатної передачі державі своїх прав їх володільцем тощо. На таких же підставах суб'єктами права інтелектуальної власності можуть стати й інші державні органи та органи самоврядування. Проте ні ЦК, ні інше чинне законодавство України про Інтелектуальну власність не містять норм, які регулювали б порядок переходу права інтелектуальної власності до держави чи її органів у зазначених випадках.

Також держава виступає як суб'єкт майнових прав інтелектуальної власності у випадку створення об'єктів інтелектуальної власності в процесі виконання робіт:  за договором, що фінансується за рахунок засобів держбюджету і державних цільових фондів;  якщо цей об'єкт відноситься до сфери національних інтересів;  якщо держава цілком фінансує створення і введення в господарський оборот таких об'єктів. Від імені держави стороною в таких угодах виступають органи виконавчої влади, яких визначає уряд. Держава як суб'єкт права інтелектуальної власності, реалізує свої права в особі державного органа, уповноваженого керувати державним майном. Крім того, передбачено, що державний орган, уповноважений керувати державним майном, визначає підприємство, чи організацію установу державної форми власності для здійснення від свого імені придбання і розпорядження об'єктами інтелектуальної власності, створені за рахунок засобів державного бюджету.  Контролювати використання об'єктів інтелектуальної власності буде центральний орган виконавчої влади, визначений Кабінетом Міністрів України

Окремо необхідно зазначити, що від суб'єкта права інтелектуальної власності слід відрізняти суб'єктів процесу набуття правової охорони на об'єкти права інтелектуальної власності та процесу захисту права інтелектуальної власності. До другої групи суб'єктів слід віднести, крім суб'єктів права інтелектуальної власності, і тих суб'єктів права, які надають суб'єкту права інтелектуальної власності допомогу в набутті прав та приймають відповідні рішення щодо заявлених на реєстрацію об'єктів, визнаючи їх об'єктами права інтелектуальної власності.

До таких суб'єктів слід віднести патентних повірених, Державний департамент інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України (далі — Держдепартамент), Апеляційну палату Держдепартаменту, а також суди. Але ні патентний повірений, ні Держдепартамент, ні Апеляційна палата чи суд, виконуючи конкретні завдання — представляючи інтереси заявників (патентні повірені), приймаючи рішення щодо набуття прав на об'єкти права інтелектуальної власності (Держдепартамент), поновлюючи порушене або оспорюване право (Апеляційна палата та суд), — не набувають статусу суб'єкта права інтелектуальної власності, вони мають свій правовий статус, визначений у законодавстві України.

Наприклад, обсяг повноважень патентних повірених регулюється нормами спеціального законодавства у сфері інтелектуальної власності та Положенням про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 938 від 27 серпня 1997 р. (з подальшими змінами).


17.12.2015; 22:00
хиты: 195
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь