пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Загальна характеристика об’єктів прав інтелектуальної власності.

 Всі об'єкти права інтелектуальної власності поділяються на дві основні групи:

1) твори літератури, науки і мистецтва, виконання, фоно- і відеограми та програми мовлення, що охороняються авторським правом і суміжними правами;

2)   об'єкти промислової власності,  які охороняються  право промислової власності або патентним правом.

Кожна з наведених груп поділяється на окремі підгрупи.

ЦК у гл.35 наводить лише загальний перелік об'єктів прав інтелектуальної власності. Він не є вичерпним і може поповнюватися новими об'єктами.

Специфічною особливістю об'єктів права промислової власності є те, що результати інтелектуальної, творчої діяльності мають бути оригінальними, тобто не повинні повторювати уже відомі чи інші досягнення, рішення тощо. Вони мають бути новими масштабах, які визначає закон. Винаходи, наприклад, повинні бути новими у світовому масштабі, знаки для товарів і послуг — в межах держави, яка їх зареєструвала.

Об'єкти права інтелектуальної власності мають бути результатом інтелектуальної, творчої діяльності. Творчий характер результату є обов'язковою ознакою об'єкта права промислової власності. Без   цієї ознаки   будь-який  результат   не   може   бути   визнаний: об'єктом права інтелектуальної власності.

Будь-який результат інтелектуальної, творчої діяльності має бути придатним для втілення в певному матеріальному носієві чи об'єкті. Без такого втілення зазначений результат просто не може бути використаний. Іншими словами, результат творчої праці може бути відділений від його творця. Якщо людина має властивість "бачити пальцями" те, що лежить у сейфі, то така властивість не  може бути відділена від носія цієї властивості, а отже, вона не може стати об'єктом права інтелектуальної власності. Уміння футболіста добре забивати голи також не може стати об'єктом правової охорони.

Результат інтелектуальної, творчої діяльності має відповідати визначеному законом художньому, мистецькому чи науково-технічному рівню. Такої вимоги ЦК не містить, але вона є у законодавстві про інтелектуальну власність. Закон про авторське право у первісній редакції ч.2 ст.5 проголошував: правовій охороні підлягають твори незалежно від їх достоїнства. Проте нова редакція цього Закону з ч.2 ст.8 слово "достоїнство" вилучила, з чого можна зробити висновок, що твори низького достоїнства правовій охороні не підлягають.

Об'єкти промислової власності визнаються такими лише після їх відповідної кваліфікації (науково-технічної експертизи).

Об'єкт   інтелектуальної   власності   має   бути   придатним   для сприйняття і відтворення іншими особами.

Групу об'єктів інтелектуальної власності, які охороняються авторським правом і суміжними правами, становлять: літературні та художні твори; комп'ютерні програми; компіляції даних (бази данних); виконання, відеограми, фонограми, передачі (програми)організацій мовлення. Зазначені твори, як завершені, так і незавершені, піддягають правовій охороні незалежно від їх оприлюднення чи неоприлюднення, від їх призначення, жанру, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо). Передбачена чинним законодавством І ЦК правова охорона поширюється лише на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї,теорії, принципи, методи, процедури, процеси, системи, способи,концепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі.

Перелічені об'єкти, безперечно, можуть бути результатами творчої праці. Правова охорона їм не надається тому, що сучасні правові засоби не можуть забезпечити належну охорону цим об'єктам.

Частина твору, яка може використовуватися самостійно, у тому числі й оригінальна його назва, розглядаються як твір, і їм надається правова охорона.

Другу групу об'єктів права інтелектуальної власності становлять результати науково-технічної творчості та прирівняні до них. Ця група включає: винаходи, корисні моделі, промислові зразки;компонування (топографії)  інтегральних мікросхем;  раціоналізаторські пропозиції; сорти рослин, породи тварин; комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів І послуг), географічні зазначення.

Дану групу можна умовно поділити на дві підгрупи:

1)  об'єкти, які дійсно є результатами науково-технічної творчості (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування(топографії)  інтегральних   мікросхем,   раціоналізаторські   пропозиції). До цієї підгрупи прирівняні сорти рослин і породи тварин,які є результатами творчої праці;

2)  комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні позначення. Об'єкти даної підгрупи, безперечно, є результатами творчої праці, але не науково-технічної творчості. За своїм змістом, науково-технічним рівнем їх не можна прирівняти до винаходів, корисних моделей та промислових зразків. Усі об'єкти, що претендують на охорону як промислова власність, в обов'язковому порядку проходять експертизу на відповідність умовам патентоздатності. За результатами такої експертизи на кожний об'єкт видається правоохоронний документ.

 Окремим об'єктом у цьому переліку є відкриття. Видається, Що він помилково включений до переліку об'єктів права інтелектуальної власності. Наукове відкриття, на жаль, вважається об'єктом Інтелектуальної власності також за Конвенцією про заснування, п. III ст.2 якої проголошує дане відкриття об'єктом права інтелектуальної власності.

Наукове відкриття як вищий результат наукової творчої діяльності є надбанням всього людства, і на нього не може бути будь-якого виключного права.

Окремою групою об'єктів права інтелектуальної власності є виконання, фонограми, відеограми та програми (передачі) мовлення, які охороняються суміжними правами. Зазначені результати творчої діяльності визнаються об'єктами суміжних прав без здійснення будь-яких формальностей щодо цих об'єктів та незалежно від їх призначення, змісту, цінностей тощо, а також способу чи форми їх вираження.

Право інтелектуальної власності на виконання виникає з моменту першого його здійснення. Право інтелектуальної власності на фонограму чи відеограму з'являється з моменту їх вироблення, а на передачу (програму) організації мовлення — з часу її першого здійснення.

 


17.12.2015; 22:00
хиты: 201
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь