пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особистий огляд громадян. Це питання вирішує ст. 57 МКУ та ст. 264 КУпАП

Виключною формою митного огляду є особистий огляд. Його застосування регламентоване ст. 264 КУпАП, ст. 57 МКУ. Особистому огляду може бути піддана будь-яка фізична особа незалежно від громадянства. Особистий огляд  може бути проведений при наявності достатніх підстав вважати, що фізична особа, яка перетинає митний кордон України, або, що знаходиться в транзитній зоні аеропорту, відкритого для міжнародного сполучення чи в зоні митного контролю,  приховує при собі і не видає товари, що є об’єктами порушення законодавства чи міжнародного договору, контроль за виконанням яких покладений на митні органи.

Такими підставами  вважаються відповідні відомості, що містяться в заявах, і повідомленнях осіб, у матеріалах, що надійшли від інших митних органів, а також безпосереднє виявлення посадовими особами митного органа будь-яких ознак, які прямо чи непрямо вказують на те, що фізична особа приховує і не видає товари.

Особистий огляд проводиться за участю понятих, а при необхідності фахівців (перекладача чи медичного працівника). Присутність при особистому огляді осіб, що не беруть участь у ньому і не мають до нього відношення забороняється. Особи, що беруть участь в особистому огляді, повинні бути повнолітніми, і, за винятком медичного працівника, однієї статі з особою, що оглядається. Обстеження тіла особи, що оглядається, здійснюється тільки медичним працівником. Особистий огляд повинний проводитися в  коректній формі, що виключає приниження особистої гідності і заподіяння неправомірної шкоди здоров’ю і майну особи, що оглядається, у межах, необхідних для виявлення прихованих фізичною особою при собі товарів.

Особистий огляд проводиться в три етапи.

Перший етап – підготовчий, він починається з моменту оголошення фізичній особі рішення начальника митного органу чи особи, що його заміщає, про проведення особистого огляду. Особі роз’ясняються його права й обов’язки в присутності понятих, а також пропонується добровільно видати товари, приховані від митного контролю.

Другий етап – основний, коли посадова особа митного органу повідомляє фізичній особі про початок безпосереднього особистого огляду, відбувається огляд речей, одягу і тіла фізичної особи, при необхідності їхнє дослідження.

Третій, завершальний етап особистого огляду, характеризується проведенням документального оформлення особистого огляду: складається протокол особистого огляду.

За результатами особистого огляду може бути порушена кримінальна справа чи справа про порушення митних правил. В такому випадку оригінал протоколу особистого огляду долучають до матеріалів справи, або кримінальної, або адміністративної, а копія залишається в митному органі. Протоколи особистого огляду реєструються у спеціальному журналі.

 


14.12.2015; 19:46
хиты: 191
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь