пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття (предмет) господарського процесуального права й господарського процесу. Господарські процесуальні правовідносини.

Господарське процесуальне право, як і будь-яка інша правова галузь, має свій предмет правового регулювання — коло відносин та видів діяльності, регулювання яких покликані здійснювати норми цієї галузі права. Таким предметом є господарські процесу­альні відносини і господарська процесуальна діяльність.

Не можна госпо­дарську процесуальну діяльність зводити лише до відносин. По­ведінка учасників господарського процесу може здійснюватися відокремлено від поведінки інших осіб. Наприклад, суддя госпо­дарського суду має право на окрему думку при незгоді з рішенням, винесеним колегією суддів. Разом із тим, ці випадки є, швидше за все, винятком, аніж правилом. У більшості випадків процесуальні права та обов’язки сторін реалізуються на вимогу, під контролем та у взаємозв’язку із правами та обов’язками інших учасників гос­подарського процесу, а тому відбуваються у процесуальних відно­синах. Ці процесуальні відносини, як основа господарського про­цесу становлять предмет господарського процесуального права.

Діяльність господарського суду по здійсненню правосуддя є господарським процесом, сукупність правових норм, які регулюють порядок цієї діяльності, є господарським процесуальним правом, інакше кажучи господарське процесуальне право регулює порядок справляння господарського процесу.

Господарське процесуальне право визначається як сукупність та система правових норм, предметом регулювання яких є суспільні відносини у сфері здійснення правосуддя у справах, що виникають із спірних господарських правовідносин з підстав, зазначених за­конодавством.

Господарське процесуальне право як галузь права можна ви­значити насамперед за предметною ознакою, тобто за сукупністю суспільних відносин, що регулюються нормами господарського про­цесуального права. Як уже зазначалося, тривалий час ця дисцип­ліна визначалася як «арбітражний процес» або «арбітражне про­цесуальне право». Тому видається доцільним проаналізувати існу­ючі в юридичній літературі підходи до предмету, методу та поняття господарського процесуального права (раніше - арбітражного про­цесуального права).

Існує думка, що предметом господарського процесуального пра­ва як форми діяльності суду є господарські спори або інші справи, віднесені до компетенції господарських судів. Установлений нормами господарського процесуального права порядок порушення процесу, підготовки справи до розгляду, розгляду й вирішення справ, оскарження і перегляду рішень господарського суду, а та­кож виконанню рішень господарського суду називається господар­ською процесуальною формою.

В.В. Ярков визначає предмет господарського процесуального права як юридичні процесуальні дії суду і заінтересованих осіб при здійсненні правосуддя у справах, віднесених до відання господар­ських судів. Таким чином, на думку автора, предмет господарсько­го процесуального права більшою мірою являє собою неюридичне, об'єктивне поняття, оскільки знаходиться поза площиною права, таке, як сукупність системи дій та відносин у зв'язку із здійснен­ням цієї діяльності.

Нині господарське процесуальне право України має свою систему і поділяється на загальну й особливу частини.

До загальної частини належать норми, що закріплюють право на звернення до господарського суду, принципи господарського процесу, склад суду, підвідомчість і підсудність, докази в господарському процесі, склад осіб, які беруть участь у справі, представництво, судові витрати.

Норми особливої частини регулюють окремі процесуальні відносини: порушення справи, підготовку справи до судового розгляду, порядок розгляду та вирішення спорів, оскарження рішень, виконання судових актів тощо.

З урахуванням висловленого, господарське процесуальне право можна визначити як сукупність норм, що регулюють організацію та діяльність господарських судів та інших осіб під час відправлення правосуддя в господарських справах, а також у тісно пов’язаних із ними відносинах щодо досудового і третейського вирішення господарських спорів та виконання рішень господарських судів.

 


03.06.2015; 18:51
хиты: 215
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь