пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Електричні побутові товари. Споживні властивості. Параметри холодильників;

До електропобутових приладів належать ті, що виконують меха-нічну або немеханічну роботу та живляться від змінного (промислової частоти) або постійного струму.

За призначенням електропобутові прилади поділяють за функ-цією, яку вони виконують - для обробки білизни, зберігання охолоджених і заморожених продуктів, створення та підтримки мікро-клімату у приміщеннях, підігрівання та приготування продуктів, електроінструмент тощо.

1. Холодильники і морозильники

За способом одержання холоду холодильники поділяють на: компресорні, абсорбційні, термоелектричні.

Компресорні. Фреон (холодоагент) під тиском надходить у компресор, де відбувається його стиск і нагрівання. Потім нагріті пари надходять у конденсатор, що має більш низьку температуру, ніж температура фреону. Там за рахунок різниці температур відбувається перетворення пари в рідину, що через вузьку капілярну трубку виходить у випарник. У випарнику здійснюється зниження тиску і кипіння холодоагенту. При кипінні тепло поглинається, і в холодильній камері поступово знижується температура.

У звичайній холодильній камері температура від +2 до +10, у низькотемпературному відділенні від -18 і нижче.

Абсорбційні. Холодоагент – концентрований розчин аміаку, що разом з воднем заливається в холодильний апарат.

Циркуляція холодоагенту і теплопередача забезпечуються за допомогою нагрівання електричного чи газового наповнювача. У морозильних відділеннях підтримується температура біля -5.

Компактні по розміру, безшумно працюють, ергономічні.

Термоелектричні холодильники вживаються для збереження попередньо заморожених продуктів. Ефект Пельтье. При проходженні постійного струму в термобатареях один спай поглинає тепло, а протилежний його виділяє. Холод одержують за допомогою термоелементів. Охолоджуюча площина термоелемента спрямована всередину холодильника. Негативною рисою таких холодильників є висока вартість і велике споживання енергії.

Чайка, Воронеж, Кроха.

За призначенням: холодильники для збереження охолоджених продуктів і для збереження заморожених продуктів, напоїв.

Від кількості камер охолодження – одно-, двох- і багатокамерні;

За формою і видом установки – форма шафи, столу, бару і встановлюються на підлозі, на столі, стіні.

3. Пральні машини, прилади для сушіння білизни та праски

У цей асортимент входять: пральні машини (для механічного прання й віджиму білизни); машини і прилади для віджиму і сушіння білизни; праски й інші прилади для прасування.

Пральні машини складаються з корпуса, у якому знаходяться пральний бак, робочий орган для прання, пристрій віджиму, електропровід, шланг та інші пристрої.

За особливостями конструкції: пральна машина з одним чи двома пральними баками. Завантаження білизни може відбуватися зверху або фронтальним способом.

За сукупністю виконуваних функцій: пральні машини без віджиму білизни; пральні машини із ручним віджимом білизни; напівавтоматичні; прально-сушильні машини; автоматичні; автомати із сушінням.

4. Побутові прибиральні машини (пилососи, натирачі підлоги)

Пилососи призначені для механізованого прибирання приміщень від пилу і дрібного сміття, чищення одягу, м'яких меблів, а також розбризкування рідини, розпилення порошків. Робота базується на використанні енергії потоку повітря, що рухається і захоплює пил а потім переносить до фільтра. Пилосос може мати один або декілька фільтрів.

В основі класифікації лежить ряд ознак.

За призначенням бувають універсальними і спеціальними.

За характером експлуатації розрізняють звичайні, ручні, підвісні і комбіновані.

Технічні параметри пилососів оцінюються за наступними показниками: робоча напруга пилососа; потужність вхідного і вихідного повітряного потоку і його швидкість; місткість відсіку для пилу; маса і форма пилососа.

Натирачі підлоги використовуються для натирання підлог з метою додання їм блиску, а також для нанесення на нього рідкої мастики, мийки і шліфування.

5. Машини і прилади для підтримки мікроклімату в приміщенні

Кондиціонери, вентилятори, електрорадіатори, теплонакопичувачі, іонізатори повітря, витяжки, зволожувачі повітря, електрокаміни.

У залежності від функціонального призначення електроприлади для підтримки мікроклімату поділяються на наступні групи: прилади для обігріву приміщень; вентилятори; прилади для витяжки повітря; прилади, що перетворюють і якісно змінюють повітря.

Прилади для обігріву приміщень: електрокаміни, електричні радіатори, електроконвектори, теплонакоплювачі й інфрачервоні обігрівачі.

За функ-ціональною ознакою електропобутові прилади поділяють на прилади для обробки білизни, зберігання охо-лоджених і заморожених продуктів, створення та підтримки мікро-клімату у приміщеннях, підігрівання та приготування продуктів, електроінструмент тощо.

Одним з найпоширеніших побутових приладів є холодильник.


хиты: 218
рейтинг:+2
Профессии и Прикладные науки
инженерное дело
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь