пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5. Інші суб'єкти авторського права.

Суб'єкти службового твору.

Авторське право на твір, створений у порядку виконання службових обов'язків або службового завдання роботодавця (службовий твір) належить автору службового твору (ст. 16(1) Закону України «Про авторське право і суміжні права»),

Виключні права на використання службового твору належать особі, з якою автор перебуває у трупових відносинах (роботодавцю), якщо в договорі між ним і автором не передбачено інше,

Роботодавець має право за будь-якого використання службового твору зазначати своє найменування або вимагати такого зазначення.

Роботодавець може передати права на використання службового твору іншій особі, проте при цьому мають бути виконані зобов'язання роботодавця щодо автора службового твору, встановлені договором.

Спадкоємці автора.

До суб'єктів авторського права належать фізичні та юридичні особи, які не беруть участі у створенні твору науки, літератури та мистецтва, але володіють певним обсягом авторських правомочностей щодо використання творів у результаті спадкування або чинності певних укладених з автором договорів на використання його твору, їх називають правонаступниками.

Спадкоємці як суб'єкти авторського права набувають права відповідно до закону або заповідальних розпоряджень. За законом і за заповітом спадкоємцеві належать право на опублікування, відтворення та розповсюдження твору, а також право на ви нагороду.

Відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права" право спадкоємців діє протягом 70 років після смерті автора.

Правонаступники автора.

Відповідно до ст. 427 ЦК майнові права інтелектуальної власності можуть бути передані повністю або частково іншій особі. Умови передання майнових прав може визначити договір, який укладають відповідно до закону.

У ролі суб'єктів авторського права перш за все виступають видавництва, кіностудії та інші організації, що використовують твори науки, літератури та мистецтва. Вони набувають авторські права на підставі укладених з авторами та їхніми спадкоємцями договорів.

Правомірно придбані авторські права правонаступників визнають і охороняють нарівні з правами самих авторів.

 

Організації колективного управління майновими правами.

Як особливий суб'єкт авторських прав виступають організації управління майновими правами володільців авторських прав на колективній основі. Такаю організацією в Україні є Українське агентство з авторських та суміжних прав.

Особливий режим мають взаємовідносини зазначених організацій: з авторами, Так, передання авторських прав цим організаціям не підпадає під режим, встановлений для авторських договорів, Оскільки передання прав за авторським договором має багато обмежень, звільнення цих організацій від обов'язку дотримуватися цих обмежень є дуже важливим. Договір цих організацій з авторами має публічний характер: автору не можна відмовити в укладанні договору, якщо управління цією категорією прав належить до статутної діяльності організації.

Договір організацій з автором можна розглядати як договір приєднання. У конкретного автора залишається тільки можливість прийняти встановлені для всіх умови або відмовитися від укладання договору взагалі.


17.11.2014; 01:05
хиты: 94
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь