пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Правове середовище, макроекономічні чинники та регуляторна політика в галузі іноземних інвестицій.

 Правове середовище. 
     В Україні створено законодавчу базу в сфері регулювання інвестиційної діяльності, а саме ГКУ,  Закони України «Про інвестиційну діяльність», «Про режим іноземного інвестування» «Про захист іноземних інвестицій в Україні», «Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб’єктів підприємницької діяльності, створених з використанням майна та коштів вітчизняного походження» 

Прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 29.07.2009 № 888 “Про заходи щодо реалізації стратегічно важливих інвестиційних проектів за принципом “єдиного вікна” щодо утворення у складі Держкомпідприємництва структурного підрозділу з питань сприяння реалізації стратегічно важливих інвестиційних проектів.

Задля зміцнення прав інвесторів та реалізації переважного права акціонерів на придбання акцій додаткової емісії, визначення терміну, протягом якого емітент зобов’язаний затвердити звіт про результати розміщення цінних паперів, визначення дій емітента та інвесторів у разі визнання емісії цінних паперів недійсною Верховною Радою ухвалено Закон України від 11.06.2009 № 1522- VI “Про внесення змін до Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” (щодо порядку дій емітента та інвесторів).

 

Макроекономічні чинники. 

Інвестиції в основний капітал за 9 місяців 2009 року по відношенню до показників ІІI кварталу 2008 року становили 56,3 %. Таке скорочення відбулося за рахунок поглиблення кризових явищ, які зумовили значні коливання курсу долара США до гривні, недовіру до фінансової системи.

Підприємствами та організаціями усіх форм власності у ІІІ кварталі 2009 року за рахунок усіх джерел фінансування вкладено 106,27 млрд. грн. капітальних інвестицій. Частка інвестицій у матеріальні активи у їх структурі склала 97,4 %.

Інвестиції в основний капітал (капітальне будівництво та придбання машин і обладнання) становили 81,8 % від загального обсягу капітальних інвестицій. На поліпшення стану об’єктів (капітальний ремонт, модифікація, модернізація) направлено 9,7 % загального обсягу капітальних інвестицій, у нематеріальні активи – 2,6 %, на інші – 5,9 %.

Обсяг експорту товарів та послуг України за січень–вересень 2009 року становив 4 319,5 млн. дол. США, імпорту – 35 399 млн. дол. США. Порівняно з відповідним періодом попереднього року експорт склав 54,9 %, імпорт – 48,7 %.

Зовнішньоторговельні операції з товарами Україна здійснювала з партнерами  із  206 країн світу.

Станом на 1 січня 2010 року в економіку України іноземними інвесторами  внесено 40026,8 млн. дол. США.

 

 

 

У січні-вересні 2009 року приріст сукупного обсягу іноземного капіталу в економіці країни з урахуванням всіх чинників становив 3,0 млрд. дол. США, що складає 36,8 % рівня відповідного періоду попереднього року. Інвестиції надійшли зі 125 країн світу

 

До десятки основних країн-інвесторів входять:

  • Кіпр – 8 593,2 млн. дол. США;
  • Німеччина – 6 613,0 млн. дол. США;
  • Нідерланди – 4 002,0 млн. дол. США;
  • Російська Федерація – 2 674,6 млн. дол. США;
  • Австрія – 2 604,1 млн. дол. США;
  • Сполучене Королівство – 2 375,9 млн. дол. США;
  • Франція – 1 640,1 млн. дол. США;
  • Сполучені Штати Америки – 1 387,1 млн. дол. США;
  • Віргінські Острови – 1 371 млн. дол. США;
  • Швеція – 1 272,3 млн. дол. США.

Значні обсяги іноземних інвестицій зосереджено на підприємствах промисловості – 23,0 % загального обсягу прямих інвестицій в Україну, у т. ч. переробної – 19,7 %. Серед галузей переробної промисловості суттєві обсяги інвестицій унесено у виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів; металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів; хімічну та нафтохімічну промисловість, а також машинобудування.

У фінансових установах акумульовано 21,0 % обсягу прямих інвестицій, ще 10,6 % – у підприємствах торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, а також 10,2 % – в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг та надання послуг підприємцям.

 

Регуляторна політика.

Найбільш привабливими для інвесторів є традиційні галузі економіки. Це, перш за все, металургія, машинобудування, хімічна промисловість, харчова промисловість. Разом із тим дедалі більше привертають увагу інвесторів такі галузі, як автомобільна промисловість, споживча електроніка, високі технології, вітроенергетика, сонячна енергетика, виробництво біопалива, телекомунікації, логістика і деякі інші. Світовий банк оцінює потреби України в інвестиціях більш ніж 100 млрд. дол. США.

Згідно з Указом Президента України  «Про утворення Державного агентства України з інвестицій та інновацій» від 30 грудня 2005 року № 1873 утворено Державне агентство України з інвестицій та інновацій. 

  

16 травня 2007 р. Постановою Кабінету Міністрів України № 749  «Деякі питання Державного агентства України з інвестицій та інновацій» затверджено нове «Положення про Державне агентство України з інвестицій та інновацій» , згідно до якого Держінвестицій є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері інноваційної діяльності.

        Основними завданнями Держінвестицій України є участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері інвестицій та інноваційної діяльності.

 Основним консультативно-дорадчим органом з підготовки пропозицій щодо формування державної інвестиційної політики є Рада інвесторів при Кабінеті Міністрів України, утворена згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2007 № 3.

Основними завданнями Ради інвесторів є:

  • підготовка пропозицій щодо формування державної інвестиційної політики;
  • участь у розробленні та проведенні експертизи проектів окремих нормативно-правових актів з питань інвестиційної діяльності;
  • надання обґрунтованих пропозицій щодо реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на розвиток пріоритетних галузей економіки, а також адміністративно-територіальних одиниць;
  • надання аналітичної, інформаційної допомоги державним органам, установам та організаціям з питань, пов'язаних з її діяльністю;
  • сприяння ефективній взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і суб’єктів господарської діяльності у сфері інвестиційної діяльності.

При Раді інвесторів утворено робочі групи за відповідними напрямами, до складу яких увійшли представники Держінвестицій. Нині здійснюється розгляд та опрацювання пропозицій інвесторів щодо вдосконалення нормативно-правового поля.

 


03.10.2014; 01:48
хиты: 108
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь