пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Термодинамічні стани та процеси

 

Рівноважним станом термодинамічної системи називається такий її стаціонарний (незалежний від часу) стан, коли його незмінність із часом не зумовлена протіканням будь-якого зовнішнього процесу, а термодинамічні параметри системи є сталими для будь-якої з її частин.

Функція стану  ¾  характеристика системи, зміна якої при переході системи з одного стану в інший не залежить від виду відповідного цьому переходу процесу, а цілком визначається значеннями параметрів початкового та кінцевого станів.  Наприклад, до функцій стану відносяться тиск, об'єм, внутрішня енергія , ентропія та інші термодинамічні параметри.

Екстенсивними величинами називаються функції стану тіла, що залежать від його маси, наприклад, енергія системи.

Інтенсивними величинами називаються функції стану речовини, що не залежать від її маси, наприклад, температура, густина, в'язкість.

Термодинамічним процесом називається будь-яка зміна стану термодинамічної системи. 

Рівноважним (квазістатичним) процесом називається термодинамічний процес, при якому система проходить неперервний ряд рівноважних станів.  До таких процесів відносяться ізотермічний та адіабатичний.

Коловим процесом або циклом називається термодинамічний процес, у результаті якого система повертається у вихідний стан. 

Ізопроцесом називається термодинамічний процес, при якому значення деякого термодинамічного параметра при сталій масі зберігається.  Наприклад, Т=const  ¾ ізотермічний, V=const ¾ ізохоричний, Р=const  ¾  ізобаричний.

Рівноважні стани однорідної системи і здійснювані нею рівноважні процеси можна відображати графічно  за допомогою діаграм.  Вони будуються точками, що лежать на відповідних кривих у площині з декартовими координатами.  На координатних осях відкладаються значення параметрів стану (див.Мал.58).

Оборотним термодинамічним процесом називається процес, що допускає можливість повернення системи у вихідний стан, без того, щоб в оточуючому середовищі залишились будь-які зміни. 

Необхідною й достатньою  умовою оборотності процесу є його рівноважність.

Необоротним термодинамічним процесом називається процес, що допускає можливість повернення системи у вихідний стан тільки за умови, що в оточуючому середовищі  залишаються  певні зміни. 

Усі реальні процеси відбуваються зі скінченою швидкістю і супроводжуються тертям, дифузією, теплообміном при скінченій різниці між температурами системи і зовнішнього оточення.  І як наслідок, всі вони є не рівноважними й не оборотними. 

 

7.5.


хиты: 428
рейтинг:0
Естественные науки
физика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь