пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Неінерціальною системою відліку

(НІСВ) називають систему відліку (СВ), що рухається з прискоренням відносно інерціальної системи відліку (ІСВ).

На практиці часто доводиться мати справу з неінерціальними системами відліку, тобото системами, які рухаються прискорено відносно інерціальних систем відліку. В неінерціальних системах відліку закони Ньютона взагалі не виконуються. Матеріальна точка може рухатися прискорено в неінерціальній системі відліку, якщо на неї не діють зовнішні сили. Так, при раптовому гальмуванні автобуса пасажири зазнають прискореного відхилення в напряму руху. При повороті автобуса, коли відбувається перехід з прямолінійного на криволінійний рух, пасажири відхиляються в бік, протилежний центру траєкторії його руху. Характерним для всіх схожих випадків є те, що в неінерціальних системах відліку тіла набувають прискорення, якщо на них не діють інші тіла.

Си́ла Коріолі́са (за іменем французького вченого Г.Г. Коріоліса) — одна з сил інерції, що існує в системі відліку, що обертається, і виявляється при русі в напрямі під кутом до осі обертання.

Фізична природа

Причина появи сили Коріоліса в коріолісовому прискоренні. Для того, щоб тіло рухалося з коріолісовим прискоренням, необхідне прикладення сили до тіла, рівної F = ma, де а — коріолісове прискорення. Відповідно, тіло діє згідно із третім законом Ньютона з силою протилежної спрямованості. FK = -ma. Сила, яка діє з боку тіла, і називатиметься силою Коріоліса.

При обертанні диска, дальші від центру точки рухаються з тим більшою дотичною швидкістю, чим менш далекі. Якщо ми хочемо перемістити деяке тіло уздовж радіусу, так, щоб воно залишалося на радіусі, то нам доведеться збільшити швидкість тіла, тобто, додати йому прискорення. Якщо наша система відліку обертається разом з диском, то ми відчуємо, що тіло «не хоче» залишатися на радіусі, а «норовить» зрушити - це і є сила Коріоліса.

У інерціальних системах відліку діє закон інерції, тобто, кожне тіло прагне рухатися по прямій і з постійною швидкістю. Якщо розглянути рух тіла, рівномірний уздовж деякого радіусу, що обертається, і направлений від центру, то стане ясно, що для того щоб воно здійснилося, потрібно додавати тілу прискорення, оскільки чим далі від центру, тим більше повинна бути дотична швидкість обертання. Це означає, що з погляду системи відліку, що обертається, якась сила намагатиметься змістити тіло з радіусу.

Якщо обертання відбувається за годинниковою стрілкою, то тіло, що рухається від центру обертання, прагне зійти з радіусу вліво. Якщо обертання відбувається проти годинникової стрілки - то вправо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.  


хиты: 410
рейтинг:0
Естественные науки
физика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь