пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» укр.мова.
» polit.

36.Складнопідрядне речення. Складнопідрядні речення розчленованої/ нерозчленованої структури.

Складні речення, в яких одне з простих речень за смислом підпорядковане іншому і пов'язане з ним сполучником підрядності або сполучним словом, називаються складнопідрядними. Підрядне речення в складносурядному на письмі відокремлюється від головного комою, якщо воно стоїть перед головним або після головного речення. Якщо підпорядковане речення стоїть у середині головного, то воно виділяється комами з обох боків. При складних сполучниках «тому що», «через те що», «для того щоб», «після того як», «замість того щоб», «так що», «незважаючи на те що», «внаслідок того що» кома ставиться один раз (або перед усім складним сполучником, або перед сполучниками що, щоб, як, залежно від змісту, інтонації").

Нерозчленовані: Складнопідрядні речення з підрядними означальними - це такі речення нерозчленованої структури, підрядна частина яких належить до члена речення головної частини, вираженого іменником чи субстантивованою частиною мови, й означує його. Підрядна частина цих речень відповідає на питання який? яка? яке? які? в будь-якій відмінковій формі.
Підрядні частини приєднуються до головних за допомоги сполучників що, щоб, як, мов, немов, наче, неначе, ніби, нібито та сполучних слів який, чий, котрий, що, де, куди, хто, коли, звідки. Означальне підрядне речення стоїть завжди після означуваного слова.
 Складнопідрядні речення з підрядними з'ясувальними - це такі речення, головна частина яких характеризується структурно-семантичною неповнотою, а підрядна компенсує цю неповноту, виконуючи роль відсутнього в головній частині підмета чи додатка.
Найчастіше підрядні з'ясувальні відносяться до слів з певною семантикою. Ці дієслова означають:
1) процеси мовлення
 
2) процеси розумової діяльності,
3) процеси волевиявлення
4) почуття та їх виявлення
5) процеси сприймання

 Складнопідрядні речення з підрядними ступеня й способу дії-це такі речення, підрядна частина яких має ступінь вияву ознак або спосіб дії головної частини й відповідає на питання як? якою мірою? на скільки? яким способом?

Розчленовані: Складнопідрядні речення з підрядними часу - це такі речення, в яких виражаються різні часові співвідношення між діями чи явищами головної й підрядної частин. Підрядна частина приєднується до головної за допомоги сполучних слів коли, поки, доки, а також сполучників як, як тільки, ледве, в той час як та ін. і відноситься переважно до головної частини загалом. Вона відповідає на питання коли? як довго? з яких пір? до яких пір? з якого часу? до якого часу?
 

Складнопідрядні речення, в яких виражається неодночасність дій, явищ, процесів, передають ряд відтінків у визначенні часу й поділяються на кілька різновидів:

І) речення, в яких часовий період між двома діями не окреслений.
2) речення з конкретизованим часовим періодом між діями, названими головною й підрядною частинами
3) речення, в яких наголошується початковий момент дії, вираженої головною частиною
) речення, які передають раптову послідовність дій, виражених головною й підрядною частинами
5) речення, в яких визначено межу тривання дії, переданої головною частиною
Для складнопідрядних речень, в яких виражається неодночасність дій, характерна розгалужена система варіантів видо-часової сполучуваності присудків головної й підрядної частин.

2. Складнопідрядні речення з підрядними місця - це такі речення, підрядні частини яких вказують на місце або напрям дії головної частини й відповідають на питання де? куди? звідки?
3. Складнопідрядні речення з підрядними причини - це такі речення, підрядна частина яких вказує на причину, що зумовлює дію головної частини і відповідає на питання чому? через що? з якої причини?
4. Складнопідрядні речення з підрядними мети - це такі речення, підрядна частина яких вказує на мету дії головної частини й відповідає на питання для чого? з якою метою?
5. Складнопідрядні речення з підрядними умови - це такі речення, підрядна частина яких указує на умову, за якої відбувається, відбулася чи може відбутися дія, про яку йдеться в головній частині. Підрядні умовні частини відповідають на питання за якої умови?
6. Складнопідрядні речення з підрядними порівняльними - це такі речення, підрядні частини яких за допомоги порівняння пояснюють зміст головної частини загалом, з якою поєднуються за допомоги сполучників як, мов, наче, ніби, неначе, немовби, як немовби, чим та ін.
7. Складнопідрядні речення з підрядними допусту (допустовими) -це такі речення, підрядна частина яких вказує на факт, усупереч якому відбувається дія головної частини й відповідає на питання незважаючи на що? Підрядна частина цих речень поєднується з головною частиною за допомоги сполучників хоч (хоча), хай (нехай), дарма що, незважаючи на що. У головній частині цим сполучникам можуть відповідати протиставні сполучники а, але, та, про те, однак, затее.
8. Складнопідрядні речення з підрядними наслідку - це такі речення, підрядна частина яких указує на наслідок чи результат того, про що говориться в головній. Підрядна частина цих речень на питання не відповідає, відноситься до головної частини загалом й поєднується з нею нерозчленованим сполучником так що, який може ускладнюватися частками так що аж, так що й.
9. Складнопідрядні речення з підрядними супровідними - це такі речення, підрядна частина яких містить у собі додаткове повідомлення з приводу висловленого в головній частині. Головна частина цих речень з погляду структури і змісту є цілком завершеною й не вимагає до себе підрядної. Оскільки головна частина не потребує підрядної, то від неї не можна поставити питання.
 

 


19.06.2014; 16:29
хиты: 92
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь