пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» укр.мова.
» polit.

18. Дієприслівник,як форма дієслова.,

 

Дієприслівник – особлива незмінна форма дієслова, яка означає додаткову дію до основної дії, вираженої дієсловом. Дієприслівник відповідає на запитання що роблячи? що зробивши?

 

Дієприслівник виражає додаткову дію. Основна дія, виражена дієсловом, і додаткова дія, виражена дієприслівником, здійснюється однією і тією є істотою (або неістотою) в реченні. Наприклад: Над степом місяць стоїть, високий. Обледенілі дерева в його промінні блищать, тільки трохи притьмарившись, все ж таки ніч.

Притьмарившись – що зробивши? Це дієприслівник. Він виражає додаткову дію. Основна дія виражена дієсловом блищать. Додаткову й основну дію здійснюють у реченні дерева.

Тому слід уникати помилок типу: Приїхавши у село, нас чекала цікава пригода. Основна дія, виражена дієсловом чекала, і додаткова дія, виражена дієприслівником приїхавши, разом аж ніяк не стосуються підмета пригода.

 

Як і прислівники, дієприслівники незміні і в реченні виступають обставинами.

 

Дієприслівниковий зворот

 

Дієприслівник разом із залежними словами становить дієприслівниковий зворот: Не спитавши броду, не лізь у воду. У реченні він виступає обставиною.

Дієприслівниковий зворот і одиничний дієприслівник на початку речення або в кінці його виділяється комою, а в середині виділяється з обох боків комами.

Але!

Не виділяються комами:

1. Фразеологічні звороти: Сидіти склавши руки.

2. Одиничний дієприслівник, який стоїть у кінці простого речення (в основному, відразу після присудка) і відповідає на питання як? яким способом?: Ми працювали не відпочиваючи.

 

Вид дієприслівників

 

Дієприслівники недоконаного виду означають незакінчену додаткову дію, яка відбувається одночасно з дією, вираженою дієсловом-присудком. І полем, степом ідучи, свого ти сина закриваєш. (Т. Шевченко.)

Дієприслівник ідучи – що роблячи? – недоконаного виду, вказує на додаткову дію, яка відбувається одночасно з основною дією закриваєш, виражену дієсловом-присудком.

Дієприслівники недоконаного виду творяться від дієслів недоконаного виду теперішнього часу за допомогою суфіксів -учи (ючи), -ачи (ячи), -учись (-ючись), -ачись (ячись).

 

Дієприслівники доконаного виду означають завершену додаткову дію, відповідають на запитання що зробивши? і творяться за допомогою суфіксів -вши, -ши.

!!!У суфіксах дієприслівників після ч, ш пишемо и: будуючи, накресливши.

 


19.06.2014; 16:29
хиты: 102
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь