пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1веденняя

бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності на кожному підприємстві здійснюється на підставі нормативно-правових документів, що розробляються органами, на які покладено обов`язки регулювання у країні питань обліку і звітності. Це дає змогу вести бухгалтерський облік і складати фінансову звітність за єдиними принципами й формою і таким чином забезпечувати порівнянність облікової інформації.

Методологічне керівництво бухгалтерським обліком в Україні покладено на Міністерство фінансів, яке здійснює методологічне керівництво обліком, державний контроль за дотриманням фінансової дисципліни, затверджує за погодженням з Державним комітетом статистики України типові плани рахунків, форми бухгалтерського обліку, розглядає бухгалтерські фінансові звіти та ін..Важлива роль в управлінні і розвитку бухгалтерського обліку належить громадським організаціям, секції бухгалтерського обліку науково-технічної ради Міністерства фінансів України, асоціації бухгалтерів. Бухгалтерський облік спирається на широку законодавчу базу, яка регулює діяльність підприємства. Нормативна база - це відповідні закони, постанови, накази, інструкції, положення, методологічні рекомендації з обліку та аудиту, національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку (далі- П(С)БО). Бухгалтерській облік в Україні офіційно регламентований від визначення і первинної реєстрації об`єктів обліку до їх узагальненого відображення в звітності підприємства.

Загальним нормативно-правовим актом, який регулює ведення бухгалтерського обліку на підприємствах всіх форм господарювання та форм власності , є Закон України « Про бухгалтерській облік та фінансову звітність в Україні » від 16 липня 1999 року № 996-XIV. Цей закон визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Згідно данного закону бухгалтерський облік є обов`язковим видом обліку, який ведеться підприємствами, так як фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник,грунтуються на даних бухгалтерського обліку. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві, відповідальність за правильність його ведення несе власник або уповноважений орган, який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів. Зазначений Закон регламентує визначення статей фінансових результатів та правильність їх відображення у фінансових звітах, що надає можливість користувачам інформації зробити висновок про фінансовий стан підприємства. Фінансові результати (прибуток, збиток) кожного підприємства, згідно з національними стандартами відображаються у фінансових звітах, які надають повну інформацію про його фінансовий стан. Необхідність ефективного управління підприємством, яке призводить до збільшення фінансових результатів зумовлює потребу в складанні фінансової звітності. Показники, відображені в фінансовій звітності та порядок їх заповнення, залежать від інтересів користувачів фінансової звітності. Процес інтеграції української економічної системи в європейську і світову спільноту висуває вимогу однотипності звітних форм і стандартів бухгалтерського обліку для всіх країн. Враховуючи це, в Україні діють такі національні стандарти бухгалтерського обліку, які забезпечують складання фінансової звітності і чітко відображають в них отриманий фінансовий результат: П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», Н(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансової звітності», П(С)БО 20 «Консолідована фінансова звітність», П(С)БО 15 «Дохід», П(С)БО 16 «Витрати», Закон України «Про бухгалтерській облік і фінансову звітність в Україні» , діючий План рахунків в Україні та Інструкція, щодо його використання та ін.

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Господарські операції повинні відображатись в облікових регістрах під час надходженння первинних документів або підсумком за місяць. Регістри бухгалтерського обліку будуються за кореспонденцією рахунків, яка встановлена Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку, активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій, що дозволяє уникати помилок, пов`язаних із складанням проводок, які не мають економічного змісту. Інструкція встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов`язань та факти фінансово-господарської діяльності підприємства.

2

Особливість визначення фінансових результатів малих підприємств визначається змістом фінансових звітів вітчизняних і зарубіжних суб’єктів малого підприємництва, в та дозволяє встановити як ідентичні так і відмінні позиції цих форм. Методологічним підходом для оцінювання фінансових звітів малих, вітчизняних підприємств є застосування порівняльного аналізу та розрахунково-аналітичного методів при розрахунках їх фінансових результатів. В основу дослідження порядку формування фінансового результату покладено інформацію Національних та Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку

Визначення фінансового результату полягає у визначенні чистого прибутку (збитку) звітного періоду. З цією метою в бухгалтерському обліку передбачається послідовне зіставлення доходів та витрат.
В бухгалтерському обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності та включає:
- чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, послуг);
- валовий прибуток (збиток);
- фінансові результати від операційної діяльності;
- фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування;
- фінансові результати від звичайної діяльності;
- фінансові результати від надзвичайної діяльності;
- чистий прибуток (збиток).

Фінансові результати підприємств визначаються у відповідному звіті. В новому фінансовому звіті представлені доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства за певний період часу. Важливість Звіту про фінансові результати полягає в тому, що він дозволяє надавати користувачам повну, правдиву та неупереджену інформацію про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період

Так дохід у звіті про фінансові результати, за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена, відображається в момент надходження активу або погашення зобов’язань, які призводять до збільшення власного капіталу підприємства (крім зростання капіталу за рахунок внесків учасників).

Витрати, за умови, що оцінка їх може бути достовірно визначена відображаються у звіті про фінансові результати в момент вибуття активу або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками). Згідно відповідних положень (стандартів) не дозволяється згортання доходів. Доходи і витрати, що відповідають вказаним вище критеріям, дозволяють у звіті про фінансові результати визначати чистий прибуток або збиток звітного періоду.

В основу методичних підходів до визначення фінансових результатів малих підприємств покладено напрям їх економічної діяльності (не виробнича і виробнича) та наявність залишків незавершеного виробництва, що зумовлює для їх визначення застосування як мінімум двох методичних підходів. За першим підходом (при відсутності незавершеного виробництва) витрати діяльності за їх елементами обліковуються на рахунках класу 8, а фінансовий результат визначається списанням вказаних витрат на рахунок «Фінансові результати». За другим методичним підходом обліковують витрати і визначають фінансові результати малі виробничі підприємства, які мають незавершене виробництво. Останнє визначають за обліком і в кінці звітного кварталу уточнюють в процесі інвентаризації. Рахунок «Фінансові результати» кореспондує з рахунком «Виробництво».

3

інформаційна база обліку фінансових  результатів

ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

В процесі аналізу фінансового стану підприємства використовується така інформація:

 - конструкторсько-технологічна;

- планово-нормативна (фінансовий план, нормативи записів);

 - дані всіх видів господарського обліку (оперативний, бухгалтерський, статистичний);

 - звітність (оприлюднена фінансова річна та квартальна, комерційна, яка складається за спеціальними вказівками, та обов’язкова статистична);

- позаоблікова інформація (маркетингові дослідження, закони та інструкції, експертна інформація).

Основним джерелом інформації для фінансових результатів, як складової частини загального аналізу фінансового стану підприємства є перш за все дані обліку, а саме бухгалтерського (фінансового, управлінського, оперативного) обліку. Фінансові результати підприємства формуються протягом звітного періоду, але визначення їх можливе лише за результатами порівняння одержаних доходів і здійснених витрат. Для обліку доходів і витрат Планом рахунків призначені відповідні рахунки класів 7 "Доходи" та 9 "Витрати" та узагальнюючий рахунок 79 "Фінансові результати". Отже, першим джерелом інформації про фінансові результати підприємства є записи на даних рахунках. Дана інформація дає можливість аналітику підприємства детальніше проаналізувати джерела походження доходів та напрямки витрачання ресурсів підприємства за видами здійсненої діяльності. Це є перевагою, проте для зовнішніх користувачів доступ до цієї інформації є закритим. Основним джерелом інформації про фінансові результати підприємства для них залишається фінансова звітність підприємства, а саме форма 2 "Звіт про фінансові результати". Саме аналіз за Звітом про фінансові результати дає змогу врахувати інтереси всіх користувачів.

Велика роль інформації про прибуток та умови його формування і використання в підготовці та прийнятті ефективних управлінських рішень зумовлює відповідно високі вимоги до її якості при формуванні інформаційної системи управління прибутком. Тому, до інформації, що входить в дану систему, ставляться наступні основні вимоги: значимість, повнота, достовірність, своєчасність, зрозумілість, релевантність, зіставність, ефективність. Отже, проведення внутрішнього та зовнішнього аналізу фінансового стану та фінансових результатів підприємства базується за даними обліку: як записів на відповідних рахунках бухгалтерського обліку так і звітності, яка формується на основі тієї ж інформації

4

5

 Результатом операцій виробничо-комерційної (господарської) діяльності малого підприємства є прибуток або збиток.

Прибуток в основному утворюється в результаті продажу (реалізації) готової продукції (послуг, товарів). Мале підприємство може продавати (реалізовувати) інші матеріальні цінності і послуги допоміжних виробництв і господарств, а також мати доходи і збитки, що збільшують або знижують розмір прибутку від фінансової діяльності.

Розмір і характер прибутків і збитків за кожний період діяльності підприємства є найважливішими підсумковими показниками їх роботи.

Облік фінансових результатів — прибутків і збитків — здійснюється на фінансово-результативному рахунку 79 «Фінансові результати», на якому збираються всі затрати, доходи (прибутки і збитки) підприємства, які групуються в аналітичному обліку за характером прибутків і збитків.

За кредитом рахунку 79 «Фінансові результати» відображаються суми закриття рахунків обліку доходів,

за дебетом рахунка 79 «Фінансові результати» — суми закриття рахунків обліку витрат; фактична собівартість відвантаженої продукції (товарів, робіт, послуг), сума нарахованих податків на прибуток, а також непрямі витрати (адміністративні, витрати на збут та інші) — тобто рахунки класу 8 (для малих підприємств) або рахунки класу 9 (для всіх підприємств).

Сальдо рахунка при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»: якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток, і, навпаки, якщо дебетовий оборот більше за кредитовий, то підприємство має збиток.

 Малі підприємства за необхідності можуть відкривати до рахунка 79 субрахунки, згідно із загальним планом рахунків:

791   «Результат основної діяльності»;

792  «Результат фінансових операцій»;

793  «Результат іншої звичайної діяльності»;

794  «Результат надзвичайних подій».

 

На субрахунку 791 визначається прибуток (збиток) від основної діяльності підприємства.

За кредитом відображається сума доходів від реалізації готової продукції, робіт, послуг, та від іншої операційної діяльності (pax. 70, 71).

За дебетом — сума при закритті рахунків обліку собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (90 «Собівартість реалізації», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності»): (Кредит 791 — Дебет 70, 71; Кредит 90, 92, 93, 94 — Дебет 791).

На субрахунку 792 визначається прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства.

За кредитом відображається списання суми при закритті рахунків обліку доходів від учасників в капіталі (рахунку 72) та інших фінансових доходів (рахунок 73),

 за дебетом — списання фінансових витрат з рахунків 96 «Фінансові витрати», 96 «Втрати від участі в капіталі»: (Дебет 72, 73 — Кредит 792; Дебет 792 — Кредит 95, 96).

На субрахунку 793 визначається прибуток (збиток) від звичайної діяльності підприємства. За кредитом 793 відображаються рахунки обліку доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності підприємства (рахунок 74), за дебетом — списання витрат з рахунка 97: (Дебет 74 — Кредит 793; Дебет 793 — Кредит 97).

На субрахунку 794 визначається прибуток (збиток) від надзвичайних подій. За кредитом здійснюють списання доходів, одержаних від надзвичайних подій; за дебетом 794 — списання витрат від надзвичайних подій, що обліковуються на рахунку 99 «Надзвичайні витрати»: (Дебет 75 — Кредит 794; Дебет 794 — Кредит 99).

Малі підприємства, які для узагальнення інформації про витрати застосовують тільки рахунки класу 8 «Витрати за елементами», субрахунки рахунка 79 дебетують у кореспонденції з кредитом рахунків 23, 26 та інших рахунків класу 2, а також з кредитом рахунків класу І «Необоротні активи» та класу 3 «Кошти, розрахунки та інші активи» (Дебет 79 — Кредит 23, 26, 10, 31, 30, 37).

Аналітичний облік операцій за рахунком 79 «Фінансові результати» здійснюють у відомості 5-М розділ III «Облік фінансових результатів»: по кредиту рахунка відображається прибуток від реалізації і доходи з позареалізаційних операцій і виводиться загальний фінансовий результат за місяць. Після цього відображаються операції за видами використання прибутку за місяць. Отже, співставлення сум по кредиту і по дебету рахунка 79 відображає загальний фінансовий результат за місяць.

 

 


25.03.2015; 05:19
хиты: 119
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь