пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Властивості уваги. Ф-ції уваги

Функції:

  • активізація потрібних та гальмування непотрібних на даний момент психологічних та фізологічних процесів.
  • Сприяння організованому та цілеспрямованому відбору інформації, яка надходить до організму відповідно до його актуальних потреб.
  • Забезпечення вибіркової та тривалої зосередженості психічної активності на одному і тому самому об’єкті або виді діяльності.

Властивості:

Зосередженість як властивість уваги означає не тільки відволікання від другорядного, а й гальмування побічних подразників, які не мають відношення до діяльності, що становить предмет уваги суб'єкта.

Під спрямованістю розуміють насамперед вибірковий (селективний) характер свідомої діяльності.Із зосередженістю пов'язана інтенсивність" або напруження, уваги.

Концентрація уваги є умовою успішного виконання діяльності в тому випадку, коли вона поєднується з іншими властивостями, наприклад, з обсягом, розподілом уваги.

Стійкість уваги - цевластивість, яка полягає у тривалому утриманні уваги на предметі чи

якійсь діяльності. Коливання (флуктуації) уваги - це періодична короткочасна мимовільна зміна напруження уваги щодо певного об'єкта або діяльності.

Обсяг уваги - це кількість об'єктів, які сприймаються одночасно з достатньою чіткістю.

Розподіл уваги виявляється як одночасна увага до двох або кількох об'єктів та одночасне виконання дій з ними чи спостереження за ними.

 


23.06.2014; 10:19
хиты: 127
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь