пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сприймання як активний процес побудови перцептивного образу за допомогою перцептивних дій

Сприймання – цілісний перцептивний  образ, що містить в собі сукупність властивостей, які отримує індивід за допомогою органів чуттів. Отже, слухові, зорові, дотикові, нюхові, смакові відчуття стають складниками більш високого рівня відображення дійсності.

Сприймання нібито надбудовується над відчуттями, про що свідчить філогенез психіки: спочатку виникає стадія елементарної сенсорної психіки, яка орієнтує організм у властивостях його оточення, а пізніше – стадія перцептивної психіки – відображення носіїв цих властивостей.

Предмет сприймання зі стану незалежного від суб’єкта існування, переходить у стан самого суб’єкта. Це відбувається за рахунок таких перцептивних дій, як знаходження, розрізнення, ідентифікація і розпізнавання. Фактично це різні рівні перцептивної діяльності.

Перші два рівні забезпечують виокремлення предмета серед інших і вимірювання тих його властивостей, що виступають на перший план. Ідентифікація – звіряння еталонного образу з образом, що будується, та включення останнього в систему значень, якими володіє індивід.

Розпізнавання – усвідомлення предмета сприймання шляхом позначення.

  • – властивість перцептивного образу відображати предмет у сукупності притаманних йому рис. Це те, що передусім відрізняє сприй¬мання від відчуттів. Структурність – властивість перцептивного образу відображати будову предмета сприймання.Осмисленість – властивість перцептивного образу відбивати певне значення, отже, бути усвідомленим.

Перцептивні дії — особливий вид дій, що суттєво від­різняються від дій, спрямованих на задоволенім потреб людини. Мета перцептивних дій — не зміна об'єктів та явищ, а одержання корисної інформації про їхні властивості й характеристики.


22.06.2014; 22:10
хиты: 126
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь