пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Характеристика сучасних теорій особистості

  1. ЇЇ автором був австрієць Зігмунд Фрейд(1856 – 1939). Але саме її ідеї були покладені в основу найреволюційнішого, найнеоднозначнішого явища філософії, психології, культури, свідомості ХХ ст. – психоаналізу (фрейдизму).

З. Фрейд розглядав психічне життя людини як багаторівневе явище, глибинним рівнем якого є несвідоме.

На його думку, людина є передусім біологічною істотою і прагне задовольнити насамперед свої природні інстинкти, потяги як певну суму енергій. Основним проявом людської особистості вчений визнає сексуальний інстинкт (ерос). Енергію, завдяки якій діє сексуальний інстинкт, він називає  лібідо.

Психоаналіз – вчення З. Фрейда, система ідей, методів інтерпре­тації сновидінь та інших несвідомих психічних явищ, а також діагностики і лікування різних душевних захворювань.

Неофрейдизм. З. Фрейд створив оригінальну і, як показав час, життєздатну теорію. Це прихвело до численних її модифікацій . При цьому зміст головних понять теорії З. Фрейда зазнав істотних змін.

Структура психіки за К. Юнгом

  1. “Я” (“Его”) – свідомість.
  2. “Воно” – індивідуальне несвідоме.
  3. Колективне несвідоме – “архетипи” – неусвідомлювані сфери людської психіки, в основі яких ”соціальне спільне”, спільне для всіх людей, або певного етносу.

Біхевіоризм (з англ. behavior – поведінка) – напрям в американській психології ХХ ст., який зводить психіку до різних форм поведінки як сукупності реакцій організму на стимули зовнішнього середовища.

Гуманістична психологія особистості (лат. нumanuс – людяний)  – напрям в сучасній психології (виник в 50-ті роки ХХ ст.). Теорія названа гуманістичною, тому що визнає своїм предметом особистість як унікальну цілісну систему, яка являє собою не щось задане, а відкриту можливість самоактуалізації, яка базується на вірі в можливості розквіту кожної людини, якщо створити для неї умови, що дозволять їй самій обирати свою долю і спрямовувати її.

Концепція самоактуалізації особистості за А. Маслоу.Американський психолог А. Маслоу, один з засновників гуманістич¬ної теорії особистості, головною характеристикою особисто¬сті вважав потяг до самоактуалізації, самовираження, розкриття тенден¬цій до творчості та любові, в основі яких лежить гуманістична потреба приносити людям добро. Він стверджував, що людині, як і тварині, не властиві природжені інстинкти жорстокості й агресії, як вважав з. Фрейд.

Трансперсональні теорії особистості. Трансперсональні теорії з’явилися в 60-ті роки ХХ ст. Вони претендують на роль “четвертої сили”. Шукають нову теоретичну парадигму, яка дасть можливість дослідити явища, що не отримали достатнього обгрунтування в рамках психоаналізу, біхевіоризму, гуманістичної психології.Основою для формування трансперсональних психологічних теорій стала психологічна концепція К. Юнга.

Психосинтез – теорія, метод розвитку цілісної і гармонічної особистості, зокрема шляхом синтезу її свідомої та безсвідомої частин.


22.06.2014; 22:10
хиты: 123
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь