пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Експеримент як метод пізнання психіки. Види експерименту

  1. є одним із провідних методів у психології. Особливість його полягає в тому, що дослідник сам створює умови, за яких явище, яке привертає до себе увагу дослідника, виникає неодмінно й закономірно. Моделюючи певні умови, дослідник має можливість чітко визначати ті чинники, які діяли в момент виникнення та розвитку явища, з'ясувати причини, що його зумовили.

Існують такі види психологічного експерименту - лабораторний, природний та експериментально-генетичний, квазіексперимент.

Лабораторний експеримент

Він здійснюється в психологічних лабораторіях, спеціально обладнаних відповідною апаратурою, яка вимірює і реєструє показники психічних явищ.

Природний експеримент, як і лабораторний, проводиться за певною програмою, але так, що людина не здогадується, що за нею спостерігають, і виконує свої завдання спокійно, у звичному для неї темпі, з притаманними їй характерологічними рисами і ставленням до виконання навчальних, трудових, спортивних та інших завдань.

  • – цедослідження, в якомуекспериментаторвідмовляєтьсявідповного контролю за змінними, оскількиценеможливоздійснити в силу об'єктивних причин. Будь-якийекспериментможнавважатиквазіекспериментом, оскількивінвідхиляєтьсявідідеального.


22.06.2014; 22:10
хиты: 130
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь