пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Ліричний твір як художня цілісність.

 

Худ л-ра- найб універсальний вид мистецтва. Худ л-ра як мистецтво слова- це зображ-вираж вид мистецтва, який існує в часі, сприймається зором у процесі самостійного читання, але через відтворювальну творчу уяву активізує й інші органи чуття;це синкретичний(синтетичний) вид мистецтва.

  • Худ л-ра як мистецтво загалом має свій об’єкт- це весь світ і людина на першому плані.Головний об’єкт- життя людини.
  • У центрі худ л-ри завжди знаходиться людина у всій складності її відносин з собою, з іншими людьми , з суспільством , з природою.
  • Головне признач худ. л-ри- показати людину, допомогти кожному усвідомити своє призначення як людини.Тому л-ру назив «людинознавство».

Ознаки худ л-ри:

-Естетична природа

- Емоційність-одна з гол ознак.

- Художність

-Образність

-Відображає життя людини цілісно

- Єдність загальнолюдського і національного.

Письменник як фізична особа, стаючи автором твору, перевтілюється у таку особистість, яка добирає образи, творить предметний світ за власним, іманентним законом, згідно з яким представляє адресатові ідеальне послання-висловлювання.

Художній твір виникає як результат співтворчості творця і читача, що ведуть між собою уявний діалог. І цей об'єктивований результат співтворчості фіксується у тексті засобами писемної мови, яка є формою мовлення автора, оповідачаперсонажів. Цілісний художній світ, створений уявою сприйняття, викликає цілісний читацький образ (щоправда, його ізоморфність до образу, створеного митцем, залишається проблематичною). Тому твір художньої літератури не стільки відтворює дійсність, скільки моделює її авторське сприйняття, письменницьку візію.

У цьому відношенні художній твір є результатом творчості, засобом вислову, своєрідною мовною структурою, яка конкретизується в читацькому сприйнятті і певною мірою відбиває об'єктивну дійсність крізь призму суб'єктивного світу. Це — своєрідна фікція (fiction). Проте міра об'єктивного і суб'єктивного, відображеного й уявного, відтвореного й деформованого буде щоразу іншою залежною від мети суб'єкта художнього процесу, того літературного напряму і стильової течії, в річищі яких автор, приймаючи їх канони чи деформуючи їх, творить.

Художний твір — явище художньої літератури, тобто гетерогенного за походженням мистецтва, яке має самодостатню естетичну цінність, що може бути по-різному трактована, інтерпретована залежно від мети і досвіду читачів, літературних критиків.

 

 

14.


13.06.2014; 00:20
хиты: 160
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь