пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Рішення і висновки Конституційного Суду України з питань кримінального|карного| процесу, їх юридична природа

Конституційний Суд України за результатами розгляду на пленарних засіданнях справ щодо конституційності законів та інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України приймає рішення, а у справах з інших питань — дає висновки.

Рішення приймаються, а висновки надаються тільки тими суддями Конституційного Суду, які брали участь у розгляді матеріалів справи, самої справи на засіданні або пленарному засіданні КСУ.

Рішення і висновки КСУ офіційно оприлюднюються наступного робочого дня після їх підписання. Ці документи разом з окремою думкою суддів Конституційного Суду України публікуються у «Віснику Конституційного Суду України» та в інших офіційних виданнях України.

Рішення і висновки Конституційного Суду України рівною мірою є обов’язковими до виконання. Їх невиконання тягне передбачену законом відповідальність.

Рішення і висновки КСУ діють безпосередньо і не потребують підтвердження з боку будьяких органів державної влади, посадових та службових осіб.

У разі необхідності Конституційний Суд України може визначити у своєму рішенні порядок та строки їх виконання, а також покласти на відповідні державні органи обов’язки щодо забезпечення виконання рішення.

Конституційний Суд України також має право вимагати від цих органів письмового підтвердження виконання рішення суду (ст. 70 Закону України «Про Конституційний Суд України»).

Рішення та висновки Конституційного Суду України мають пряму і негайну дію, а у випадках, передбачених Конституцією України і зворотну дію. Згідно зі ст. 58 Конституції України рішення Конституційного Суду, яке скасовує або пом’якшує відповідальність особи, має зворотну дію.

Визнання правового акту неконституційним є підставою для скасування інших правових актів, які відтворюють або конкретизують його положення.

Конституційний Суд України може вказати на преюдиціальність свого рішення при розгляді судами загальної юрисдикції позовів у зв’язку з правовідносинами, що виникли внаслідок дії неконституційного акту (ст. 74 Закону України «Про Конституційний Суд України»).

Незважаючи на широкі законодавчі реформи, проблема офіційного тлумачення загальної частини кримінального права залишається актуальною. У зв’язку із цією правовою ситуацією демонструється актуальність теоретичних досліджень проблеми реалізації положень Кримінального кодексу України в сфері юридичної практики.

Важливим інститутом у механізмі кримінальної законотворчості є Конституційний Суд України, який був утворений у 1996 році. Відповідно до Конституції Конституційний Суд України є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні, він вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції та законів України (ст. 147) тощо. Діяльність Конституційного Суду України щодо тлумачення виступає ланкою, яка пов’язує Конституцію України та юридичну практику. У соціологічній школі права прийнято розрізняти “букву закону” і “діюче (живе) право”, тобто тексти законів, правова доктрина ніколи не втілюються в чистому вигляді у діюче право. Слід акцентувати на тому, що інститут впливу актів Конституційного Суду України на кримінальне законодавство є новітнім для юридичної практики України....

 


02.06.2014; 22:13
хиты: 138
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
уголовный процесс
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь