пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10.систем лінійних рівнянь.

Microsoft Excel має ряд вбудованих функцій, що здатні розв’язувати системи лінійних рівнянь. За допомогою цих функцій розв’язання матриць стає набагато легшим. Рішення можна проводити двома шляхами: з використанням оберненої матриці та за методом визначників метод Крамера.
Використання оберненої матриці:
Створюється 2 масиви: 1ий – значення коефіцієнтів при х, а 2ий – вектори вільних чисел. Далі необхідно створити обернену матрицю зі значень коефіцієнтів при х. Для цього використовують функцію МОБР. =МОБР масив Shift + Ctrl + EnterПовертає обернену матрицю для матриці, яка зберігається в масиві. Масив — числовий масив з рівною кількістю рядків і стовпців. Потім необхідно перемножити обернену матрицю та вектори вільних чисел. Для цього використовується функція = МУМНОЖ масив1; масив2 Shift + Ctrl + Enter
Ця функція повертає добуток матриць матриці зберігаються в масивах. Результатом є масив з таким же числом рядків, як масив1 і з таким же числом стовпців, як масив2. При цьому кількість стовпців аргументу масив1 має бути такою ж, як кількість рядків аргументу масив2, і обидва масиви повинні містити лише числа.
Результат перемноження і будуть значення невідомих х.
Метод визначників Метод Крамера:
За цим методом обов’язковим є визначення головного та допоміжних визначників. Для цього необхідно записати масив з коефіцієнтів при х та масиви для визначення додаткових визначників. Щоб визначити головний визначник використовуємо функцію МОПРЕД масив Shift + Ctrl + Enter ,повертає визначник матриці. Так само, знаходимо додаткові визначники. Щоб знайти значення хn, потрібно відповідні додаткові визначники поділити на головний.


хиты: 239
рейтинг:0
Точные науки
информатика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь