пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Економічне зростання, його критерії та показники.

 Економічне зростання - процес кількісно-якісних зрушень на мікро і макрорівнях, у межах даного технологічного способу виробництва, який виражається у збільшенні обсягів суспільного виробництва, сукупного суспільного продукту, ВВП. Економічне зростання відносять до техніко-економічних категорій, оскільки воно, на відміну від категорії економічного розвитку, безпосередньо не проявляється у формі інституціональних змін в інших елементах економічної системи, зокрема, у характері та змісті соціально-економічних відносин. Принципова відмінність економ зростання ві розвитку – якщо розвиток відбувається на основі таких законів, що забезпечують йому характер незворотного системного процесу, то зростання, особливо для ринкової економіки, має циклічний характер і може призупинитися, прийняти зворотній характер. Економ зростання вимірюється за: абсолютними показниками (збільшення реального ВВП за період часу), відносними показниками (збільшення реального ВВП на душу населення).

Критерії:

  1. збільшення виробничих можливостей національних економічних систем, обсягів матеріальних продуктів, послуг, за допомогою яких можна задовольняти потреби виробництва, суб’єктів економічної діяльності, суспільства у зростаючих масштабах;
  2. темпи економічного зростання;
  3. можливі темпи економічного зростання – такі, що досягаються при використанні усіх реально існуючих на даний момент у суспільстві виробничих можливостей завдяки ефективній економічній політиці та менеджменту.

Показники:

  • продуктивність суспільної праці,
  • трудомісткість,
  • продуктивність капіталу,
  • капіталомісткість,
  • матеріаломісткість,
  • показник ефективності витрат природних ресурсів.

06.04.2014; 01:54
хиты: 340
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь