пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Загальні правила обліку активних операцій з цінними паперами

До активних операцій з цінними паперами відносять операції з надання клієнтам залучених коштів у тимчасове користування (урахування векселів, операції РЕПО) або прийняття зобов'язань про надання коштів у тимчасове користування (надання гарантій, поручительств за цінними паперами, авалів, акцептів тощо. Вкладання коштів у цінні папери — операції, які за своєю сутністю є торговельними, також відносяться до активних операцій банків.

Усі цінні папери, що придбані банком, обліковуються на балансі залежно від того, до якого портфеля вони відносяться.

Вкладення банку у цінні папери класифікуються як:

портфель цінних паперів на продаж;

портфель цінних паперів на інвестиції;

портфель пайової участі (інвестицій в асоційовані компанії);

портфель інвестицій у дочірні компанії.

Порядок обліку цінних паперів у комерційних банках регламентується інструкціями, листами та доповненнями до них Національного банку України. Розглянемо основні принципи цього обліку.

Облік вкладень банку в акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком з метою їх подальшого продажу. Придбані для продажу акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком відображаються за балансовими рахунками групи 310 “Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком у портфелі банку на продаж”.

Вкладення банку в цінні папери відображаються за первісною вартістю, що включає ринкову ціну придбаних акцій з урахуванням комісійних та інших витрат, пов'язаних з придбанням.

В аналітичному обліку за балансовими рахунками 3102 (А) “Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком,що випущені банками, у портфелі банку на продаж”; 3103 (А) “Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком, що випущені небанківськими фінансовими установами, у портфелі банку на продаж”; 3105 (А) “Інші акції та цінні папери з нефіксованим прибутком у портфелі банку на продаж” ведуться особові рахунки в розрізі емітентів акцій та випусків цінних паперів.

При реалізації акцій, що перебувають у портфелі банку на продаж, реалізований прибуток чи збиток (різниця між ціною реалізації та балансовою вартістю) відображається у банку-продавця за окремим аналітичним рахунком балансового рахунка 6203 (АП) “Результат від торгових операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку”.

Якщо в період перебування акцій у портфелі на продаж за ними були оголошені дивіденди, то дохід від вкладень банку в акції на продаж, отриманий у вигляді дивідендів, обліковується за балансовим рахунком 6300 (П) “Дохід у вигляді дивідендів”

Номінальна вартість придбаних банком акцій (свідоцтв або сертифікатів акцій) ураховується за позабалансовим рахунком 9819 (А) “Інші цінності і документи” в розрізі емітентів.

Інвестиції в асоційовані та дочірні компанії.

Облік вкладень в асоційовані та дочірні компанії здійснюється за балансовими рахунками 410 “Інвестиції в асоційовані компанії” та 420 “Інвестиції в дочірні компанії” відповідно.

В аналітичному обліку за балансовими рахунками 4102 (А) “Інвестиції в асоційовані банки”; 4103 (А) “Інвестиції в асоційовані небанківські установи”; 4105 (А) “Інвестиції в інші асоційовані компанії”; 4202 (А) “Інвестиції в дочірні банки”; 4203 (А) “Інвестиції в дочірні небанківські фінансові установи”; 4205 (А)“Інвестиції в інші дочірні компанії” ведуться особові рахунки в розрізі емітентів акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком.

Довгострокові вкладення банку в асоційовані компанії відображаються за рахунками групи 410 «Інвестиції в асоційовані компанії» за ціною, визначеною пайовим методом.

Пайовий метод визначає пропорційну частку відображеного у звіті прибутку компанії, в яку вкладається капітал як дохід інвестора. При використанні цього методу банк-інвестор зараховує оголошений емітентом дохід від інвестиції, в еквівалентній частці власності, на збільшення цієї інвестиції. При цьому здійснюється проведення:

Д-т рахунків групи 410 (А) «Інвестиції в асоційовані компанії»;

К-т 6300 (П) “Дохід у вигляді дивідендів”

Після оголошення та сплати дивіденди розглядаються як повернення частки інвестиції. При цьому здійснюється проведення:

Д-т “Кореспондентський рахунок”;

К-т рахунків групи 410 (А) “Інвестиції в асоційовані компанії”.

Довгострокові вкладення банку в дочірні компанії враховуються за балансовими рахунками групи 420 (А) «Інвестиції в дочірні компанії». Володіючи контрольним пакетом акцій, банк, як головна компанія, складає зведену консолідовану фінансову звітність (метод консолідації).

Вкладення банку в боргові цінні папери з метою продажу. Боргові цінні папери, які випущені центральними та місцевими органами державного управління, банками та іншими юридичними особами, обліковуються за балансовим рахунком 311 “Боргові цінні папери в портфелі банку на продаж” (крім тих, що рефінансуються Національним банком України).

В аналітичному обліку за балансовими рахунками 3110 “Боргові цінні папери центральних органів державного управління в портфелі банку на продаж”; 3111 (А) “ Боргові цінні папери органів місцевого самоврядування в портфелі банку на продаж ”; 3112 (А) “Боргові цінні папери, випущені банками, у портфелі банку на продаж ”; 3113 (А) “Боргові цінні папери, випущені небанківськими фінансовими установами, у портфелі банку на продаж ”; 3114 (А) “Боргові цінні папери нефінансових підприємств у портфелі банку на продаж”; 3116 (КА)“Неамортизований дисконт за борговими цінними паперами в портфелі банку на продаж ”; 3117 (А) “ Неамортизована премія за борговими цінними паперами в портфелі банку на продаж» ведуться особові рахунки в розрізі емітентів.

Боргові цінні папери у портфелі банку на продаж відображаються в обліку за вартістю їх придбання та переоцінюються в кінці місяця згідно з правилом нижчої вартості.

Результат (прибуток або збиток) від торгівлі цінними паперами відображається за балансовим рахунком 6203 (АП) “ Результат від торгових операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку ”.


хиты: 290
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь