пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Облік операцій з нарахування і справляння відсотків за користування банківським кредитами

За користування кредитами клієнти сплачують банку відсотки. Відсотки за кредит є вагомою складовою в заг сумі доходів банку. Синтетичний облік нарахованих відсотків за кор-ня кредитами ведеться окремо за кожною групою позичкових рах-в згідно з їх класифікацією в балансі. Відсотки обл-ся за ознакою строковості: окремо нараховані до настання строку їх сплати і окремо-прострочені. Для цього в кожній групі позичкових рах-в передбачено по два рах-ки четвертого порядку. Списані з балансу прострочені відсоткові платежі обл-ся за балансом на рах-х 9600 і 9601 “несплачені в строк доходи за кредитами” відповідно банків і клієнтів. Аналіт облік нарахованих відсотків ведеться  в розрізі позичальників і окремо за кожним видом наданого кредиту. Відсотки нар-ся щомісяця. Базою нарахування відсотків є сума залишку заборгованості за позичковим рах-м. Визнання нар-х, але несплачених у строк відсотків як безнадійних і прийняття рішення про їх списання з балансу є привілеєю правління КБ в межах чинного зак-ва. Списані простррочені відсотки обл-ся на позабалан-му рах-ку. Основні проводки обліку опер-ій з нар-ня і справ-ня відсотків за кредит:

- При настанні строку платежу відсотків 1)при наявності коштів на поточному рах-ку клієнта Дт2600 Кт “рахунки з обліку нарахованих відсотків за кредитами” рахунки 6 класу 2)при перерахуванні коштів з рах-ку в іншому банку Дт1200 Кт (6клас) 3)при відсутності коштів для сплати відсотків Дт”Рахунки з обліку нарахованих відсотків за кредитами”(рахунки 2 класу) Кт “Рах-ки з обліку прострочених нарах-их відсотків за кредит” (рах-ки 1 і 2 класу)

- При списанні з балансу безнадійної простроченої заборгованості за відсотками Дт”Рах-ки з нарахування відсоткових доходів за кредити” (рах-ки 6 класу) Кт”Рах-ки з обліку прострочених нарах-их відсотків за кредити” (рах-ки 1 і 2класу)

Одночасно ця сума обл-ся за балансом Дт “несплачені в строк відсотки за кредитами” 9600, 9601 Кт 9910

- При неповерненні прострочених відсотків протягом трьох років Дт9910 Кт9600, 9601


хиты: 346
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь