пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Типова структура кредитних рахунків у плані рахунків.

 Кредити в плані рахунків поділяються на короткострокові із початковим строком погашення менше одного року та довгострокові — з початковим строком погашення більше одного року.

На рахунках першого класу плану рахунків обліковуються міжбанківські кредитно-депозитні операції. У кредитних відносинах банк може бути як кредитором, так і позичальником. Тому кредити, надані іншим банком, обліковуються на активних рахун­ках 15 розділу, а кредити, одержані від інших банків, — на пасивних рахунках 13 і 16 розділів.

На рахунках другого класу плану рахунків обліковуються кредити та аванси (кредити, що не підкріплені кредитними угодами) в розрізі контрагентів:

  • суб’єктів господарської діяльності;
  • органів загального державного управління;
  • фізичних осіб.

Окремо обліковуються кредити в поточну та інвестиційну діяльність.

На рахунках першого класу враховуються кредити, які:

а) одержані від Національного банку України;

б) надані іншим банкам;

в) одержані від інших банків.

На рахунках 131 групи «Короткострокові кредити, які отримані від Національного банку України» На рахунках 132 групи «Довгострокові кредити, отримані від Національного банку України»,

На рахунках 152 групи «Кредити, які надані іншим банкам» обліковуються кредити, надані іншим банкам.

Сумнівна заборгованість за кредитами, які надані іншим банкам, обліковується в 158 групі «Сумнівна заборгованість інших банків».

На рахунках групи 159 «Резерв під заборгованість інших банків» обліковується сума сформованих резервів під заборгованість інших банків.

На рахунках 162 групи «Кредити, які отримані від інших банків»

Частина рахунків другого класу плану рахунків стосується кредитів, наданих суб’єктам господарської діяльності юридичним і фізичним особам. У даному класі обліковуються:

  • кредити, що надані суб’єктам господарської діяльності;
  • кредити, що надані органам загального державного управління;
  • кредити, які надані фізичним особам.

До кредитів, наданих суб’єктам господарської діяльності відносять такі групи рахунків:

201 -206

Окремо виділяється 207 група «Кредити в інвестиційну діяльність, які надані суб’єктам господарської діяльності». За групою 209 «Сумнівна заборгованість за кредитами, які надані суб’єктам господарської діяльності», показуються всі види кредитів, що визнані сумнівними. Факт визнання кредитної заборгованості сумнівною фіксується за умови, коли банк не має певності щодо її погашення позичальником. До уваги передусім беруть результати аналізу фінансового стану позичальника та перспектив його подальшої діяльності.

Окрім кредитів, що надані суб’єктам господарської діяльності, виділяють:

Кредити, які надані органам загального державного управління. Ці кредити обліковуються в таких групах рахунків:210 211 219 

Кредити, які надані фізичним особам. Ці кредити обліковуються на таких групах рахунків:220  221  229.

Окремо виділяється 240 група «Резерви під заборгованість за кредитами, які ні клієнтам», в якій знаходяться рахунки 2400 «Резерви під нестандартну заборгованість за кредитами, які надані клієнтам» та 2401 «Резерви під стандартну заборгованість за кредитами, які надані клієнтам».

Доходи від наданих кредитів облікуються на рахунках шостого класу плану рахунків за такими групами: 600 601,602,603,604

Усі види забезпечення кредитних ризиків банку обліковуються на позабалансових рахунках: 901,902,903,909,910,911,912,950 951

 


хиты: 245
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь