пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Внутрішня норма дохідності: визначення, економічна сутність, формула.

Правило чистої теперішньої вартості дає теоретично обґрунто­вану відповідь на питання щодо прийняття або відхилення інвес­тиційної пропозиції. Альтернативним підходом є розрахунок внут­рішньої норми дохідності (IRR), якою є ставка дохідності, яка прирівнює очікувані чисті грошові потоки до початкових витрат. Для розрахунку 1RR необхідно вирішити відносно R таку формулу:

 , 

де r-ставка дохідності, яка дає NPV = 0, Rt– величина грошового потоку; C - початкові  витрати; n- тривалість проекту.

 а всі інші символи такі самі, як і у формулі NPV. Проект приймається за умови, якщо значення його внутрішньої норми дохідності більше, ніж ставка дохідності, яка вимагається за проектом. У цьому разі величина k з формули чистої теперішньої вартості представляє ставку дохід­ності, яка потребується. У переважній більшості випадків IRR метод оцінки капітальних проектів дає таке саме рішення стосов­но прийняття чи відхилення пропозиції щодо інвестування. Про­екти з позитивними значеннями чистої теперішньої вартості бу­дуть мати вартість г більшу ніж вартість k.

(IRR) — ставки дисконту, використання якої б забезпечило рівність поточноївартості очікуваних грошових відтоків та поточної вартості очікува­них грошових притоків. Показник внутрішньої норми доходності -IRR хар-є макс допустимий відносний рівень витрат, які мають місце при реалізації інв проекту.

Практичне застосування цього методу зводиться до то­го, що в процесі аналізу вибирається два значення ставки дисконту і1 < i2таким чином, щоб в інтервалі (i1,i2) функція NPV=f(i) змінювала своє значення з "+" на "-" або навпаки. Т.ч., викор-ь таку формулу:

IRR = і1 + [NPVi1: (NPVi1 NPVi2] (i2-i11)


хиты: 420
рейтинг:-1
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь