пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Вартість створена інвестицією. Правило прийняття рішень щодо інвестування.

Багатство формується тоді, коли ринкова вартість виробленої продукції (товару) пере­вищує вартість ресурсів, витрачених на її виробництво. В оцінці капітальних проектів необхідно користуватися правилом чистої теперішньої вартості, яке стверджує, що проект є прийнятним, якщо теперішня вартість очікуваних додаткових грошових пото­ків перевищує теперішню вартість прогнозованих негативних гро­шових потоків (інвестиція варта більшого ніж вона є). Vj=Wj-Ij

Vj-вартість; I-інвестиція; Wj-цінність; Ij-початкові витрати на цю інвестицію.

Для того щоб створити багатство зараз, теперішня вар­тість прогнозованих грошових потоків має перевищувати теперішню вартість усіх прогнозованих негативних грошових потоків. Чиста теперішня вартість (NPV) проекту розраховується як сума всіх май­бутніх грошових потоків, дисконтованих за певною ставкою до­хідності, без дисконтованої вартості вкладених інвестицій. Пра­вило чистої теперішньої вартості ілюструється такою формулою:       , де Rt– величина грошового потоку; k- мінімальна необхідна ставка доходності; C - початкові  витрати; n- тривалість проекту.

Іншими словами, чиста теперішня вартість — це сума всіх очіку­ваних грошових потоків (R,) починаючи з року 1 (ґ=1) до кінця життєвого циклу проекту (/І), дисконтована за ставкою дисконтуван­ня проекту k, зменшена на вартість коштів, інвестованих у проект.

Існує тісний взаємозв'язок між часом отримання додаткових грошових потоків і відтоків, з одного боку, та вартістю цих гро­шових потоків відносно моменту прийняття рішення про інвес­тиції — з іншого. Отже, вартість грошей у часі має відношення як-до часу отримання або витрачання, так і до можливості зароб­ляти дохід на будь-які інвестовані кошти.

 

Правило чистої теперішньої вартості дає теоретично обґрунто­вану відповідь на питання щодо прийняття або відхилення інвес­тиційної пропозиції.

 де г — ставка дохідності, яка дає NPV = 0. а всі інші символи такі самі, як і у формулі NPVПроект приймається за умови, якщо значення його внутрішньої норми дохідності більше, ніж ставка дохідності, яка вимагається за проектом. У цьому разі величина k з формули чистої теперішньої вартості представляє ставку дохід­ності, яка потребується.

 


хиты: 288
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь