пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Експертні оцінки – зміст і значення у банківському маркетингу.

Дуже важливими є експертні оцінки, які харак­теризуються двома рівнями використання — кількісним та якісним.

Методи експертних оцінок застосовуються для прогнозування подій майбутнього, якщо статистичних даних недостатньо. Вони також використовуються для кількісного виміру таких подій, для яких не існує інших способів виміру, наприклад під час оцінки важливості стратегічної мети та їн.

Недоліки:ризик суб'єктивності;складнощі при опитуванні експертів;ризик недостовірності оцінок;можлива невірність думок більшості;недостатня стабільність оцінок (експерт у різний термін має різну точку зору).

Шляхи виправлення недоліків:застосування групових методів;проведення експертизи у кілька турів (метод «Дельфі»);проведення повторних експертиз;періодична оцінка компетентності експертів.

Індивідуальні експертні оцінки застосовуються у випадках:

прогнозування розвитку подій у майбутньому;аналізу та узагальнення результатів, які представили інші екс­перти;складення сценаріїв;надання висновків про роботу інших спеціалістів та організа­цій (відгуки, рецензії, експертизи і т. ін.).

Групові експертні опитування — це:

а) відкрите обговорення порушених питань з подальшим голо­суванням (відкритим чи таємним); недолік: взаємний вплив ду­мок експертів;

Ь) закрите обговорення з подальшим закритим голосуванням чи заповненням експертної анкети;

с) вільне висловлювання без обговорення і голосування.

 


хиты: 210
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь