пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Охарактеризуйте види та особливості обігу акцій.

Акція - цінний папір без встановленого строку обігу, що засвідчує дольову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві та право на участь в управлінні, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства. Акції можуть бути іменними та на пред'явника, привілейованими та простими.

Перший випуск акцій акціонерним товариством здійснюється в розмірі його статутного фонду або на всю вартість майна державного підприємства у разі перетворення його в акціонерне товариство. В процесі приватизації можуть випускатися тільки прості іменні акції. Додатковий випуск акцій можливий у тому разі, коли попередні випуски акцій були зареєстровані і всі раніше випущені акції повністю оплачені за вартістю не нижче номінальної. Причому забороняється організація випуску акцій для покриття збитків, пов'язаних з господарською діяльністю акціонерного товариства.

Привілейовані акції можуть бути випущені лише на суму, що не перевищує 10 відсотків статутного фонду акціонерного товариства. Вони дають власникові переважне право на одержання дивідендів, а також на першочергову участь у розподілі майна акціонерного товариства при його ліквідації. Власники привілейованих акцій, як правило, не мають права брати участь в управлінні акціонерним товариством.

Рішення про випуск акцій приймається засновниками акціонерного товариства або загальними зборами акціонерів товариства. Незалежно від того, в якій формі випускаються акції, обов'язковою є реєстрація їх випуску Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Випуск акцій підприємств здійснюється на основі тимчасового положення про порядок реєстрації випуску, затвердженого наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку він 20 вересня І996 р №210 та відповідно до Закону України "Про цінні папери і фондову біржу". Підприємство - емітент одержує право на випуск цінних паперів з моменту реєстрації випуску цінних паперів і присвоєння номера реєстрації у Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Реєстрація випуску цінних паперів повинна бути проведена не пізніше як за З0 днів з моменту подачі заяви з доданням необхідних документів. При реєстрації цінним паперам присвоюється реєстраційний номер. Після реєстрації випуску цінних паперів емітенту видається свідоцтво (додаток), яке є підставою для придбання бланків цінних паперів або їх друкування.

 

Акції допускаються: для розміщення серед працівників підприємства на пільгових умовах з моменту реєстрації випуску акцій; для відкритого (вільного) продажу не раніш як через З0 календарних днів після опублікування інформації про їх випуск.

 


хиты: 211
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
денежные отношения
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь