пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Страхування професійної відповідальності та його сутність.

У багатьох країнах світу страхування професійної відповідальності здійснюється в обов’язковій формі. Наявність страхового поліса є одним з елементів, необхідних для отримання ліцензії на приватну професійну практику певними категоріями фахівців. В Україні страхування професійної відповідальності, причому в добровільній формі, тільки набуває розвитку.

Професійна відповідальність виникає як юридичний наслідок помилок або упущень, що їх припускається особа під час виконання своїх професійних обов’язків. Ця відповідальність базується на законодавчих і нормативних актах, які регламентують зобов’язання сторін у тій чи іншій сфері діяльності.

Основу професійної відповідальності становить порушення контракту між професіоналом та клієнтом щодо надання послуг або товарів.

Особливість страхування професійної відповідальності полягає у тому, що страховик зобов’язується згідно з договором страхування виплатити страхувальнику компенсацію за позовом 3-ї сторони за шкоду, заподіяну їй страхувальником через недбалість або помилку при виконанні ним своїх професійних обов’язків. Як правило, договір страхування укладається згідно з принципом «заявлених позовів».

Винятком є відпо­відальність, що виникає з таких причин:

• через дискредитацію та наклеп, поговір (хоча такий ризик може бути включений за додаткову плату);

• через нечесність, шахрайство, кримінальні дії страхувальника.

Виключаються також позови, які підпадають під дію інших полісів стра­хування.

Термін страхування. Поліс покриває всі позови, які були подані в період його дії. Не має значення, коли припустилися необережності, що викликала позов, - під час дії цього полісу або раніше. Щоб убезпечити себе від можливої лавини «довгохвостих позовів», страховик може передбачи­ти в договорі ретроспективну дату. Позови, шкоди за якими було зав­дано до такої дати, страховик не приймає.

Ліміт відповідальності страховика, як правило, встановлюється за весь період страхування. Страхові премії в Україні становлять від 0,5 до 7% лімітів.

На практиці існують численні ризики, які можуть бути віднесені до полісу страхування професійної відповідальності на особливих умовах та за додаткову премію.

 


хиты: 263
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь