пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Страхування цівільної відповідальності власників автотранспортних засобів в Україні: значення і особливості проведення.

В Україні найбільш масовим видом у складі страхування відповідальності є страхування відповідальності власників автотранспортних засобів. За Постановою КМ України №1175 цей вид страхування з 1 січня 1997 року вважається обов’язковим, хоча досі не створено реального механізму забезпечення декларованої забезпеченості для всіх без винятку власників автотранспортних засобів.

Україна вже є членом системи “зелена картка”, тому страхування автоцивільної відповідальності можуть здійснювати лише страхові компанії, які є членами Моторного бюро, при цьому Законом передбачено повне і асоційоване членство. Страхові компанії, які є повними членами МБ, мають право здійснювати страхування автоцивільної відповідальності як у середині країни, та і за її межами. Асоційовані члени - тільки в середині країни.

Страхувальниками виступають власники автотранспортних засобів, або ті, хто керує автотранспортом. Страхування відповідальності передбачає також наявність 3-ї особи у страхових відносинах (крім страхувальника і страховика), на користь якої і укладається договір страхування. Найчастіше третя особа є невідомою. Оскільки неможливо знати наперед, кому буде завдана шкода і якого об’єкта вона торкнеться, то неможливо і встановити страхову суму як у майновому страхуванні. Страхова сума встановлюється у вигляді ліміту відповідальності страховика за даним договором.

Договори укладаються терміном від 15 діб до 1 року. Залежно від терміну дії, а також характеристик транспортного засобу, КМ встановлені відповідні максимальні страхові премії. КМ встановлює також мінімальний обсяг відповідальності страховика окремо за ушкодження майна потерпілого, і окремо за збитки, пов’язані з життям, здоров’ям та працездатністю.

▪ За шкоду, заподіяну майну                     - 22.850 грн

▪ За шкоду, заподіяну життю, здоров’ю   - 8.500 грн

Страхова компанія відшкодовує або безпосередньо потерпілій особі, або проводить відшкодування їй же за заявою страхувальника.

Коли ДТП, наслідки якої покриває поліс автотранспортної відповідальності, скоєна на вкраденому транспортному засобі, або коли транспортний засіб зник з місця пригоди, то потерпілому відшкодовує Моторне (транспортне) бюро України (відшкодування лише за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю та працездатності).

Т.ч. страхування автоцивільної відповідальності забезпечує майновий захист страхувальника, звільняючи його від сплати потерпілому, а ще більше інтереси потерпілої особи.

 


хиты: 264
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь