пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Страхування майна громадян: особливості та основні види.

Страхуванням майна громадян займається здебільшого НАСК “Оранта”.

Особливістю і необхідною умовою страхування є те, що майно вважається застрахованим виключно за місцем, яке визначене договором страхування (місце постійного проживання страхувальника тощо).

Види страхування майна громадян:

▪ страхування приватних будівель

▪ страхування приватних квартир

▪ страхування домашнього майна

▪ страхування с/г тварин

▪ страхування авто- і мототранспорту

 

Страхові тарифи по страхуванню найважливіших видів майна громадян обмежені Постановою КМ №1122 від 17.09.96р.

1. Будівлі у сільскій місцевості (0,2 - 0,45% від вартості страхової суми)

2. Будівлі у міській місцевості (0,18 - 0,4%)

3. Велика рогата худоба (2 - 5%)

4. Коні (3 - 7%)

Страхування майна громадян (за винятком тварин) провадиться як на випадок повного знищення (втрати), так і на випадок пошкодження в результаті стихійного лиха, пожежі, крадіжки, нещасних випадків та ін. несприятливих явищ. Тварини страхуються тільки на випадок повної загибелі.

Страхова сума за об’єктами встановлюється за бажанням страхувальника, але вона не повинна перевищувати вартості об’єкту страхування за ринковими цінами даного регіону. Зазвичай страхові компанії встановлюють той мінімум, менше якого страхова сума бути не може.

Страхові події, що складають обсяг відповідальності страховика, залежать від об’єкту страхування.

При страхуванні будівель і квартир страховими подіями є: пожежа, вибух, удар блискавки, аварії опалювальних систем, стихійні лиха тощо. При страхуванні майна до перелічених подій може додаватися крадіжка. При страхуванні тварин до перелічених подій додаються хвороби. При страхуванні транспортних засобів - ДТП.

 

Договори укладаються на термін в межах року. При укладанні на 1 рік надається право на розстрочку (сплата страхових премій в 2-3 строки). Широко практикуються пільги для постійних страхувальників. Наприклад, при страхуванні домашнього майна протягом 3х попередніх років без перерви “Оранта” надає знижку з премії 20% за кожний наступний рік. Крім того, використовується місячний пільговий термін для поновлення договору. Часто використовується франшиза (із знижкою з тарифу). Страхові поліси можуть бути комбінованими (коли один поліс забезпечує страхування будівлі + майна, або садиба + с/г тварини тощо).

 


хиты: 734
рейтинг:+1
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь