пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сучасний стан  майнового страхування в Україні.

Майнове страхування - це галузь страхування, де об’єктами є майнові інтереси страхувальника, пов’язані із володінням, користуванням та розпорядженням майном.

Це найдавніша галузь страхування. Перші договори стосувалися морського страхування (1347р.). До революції в Росії майнове страхування було дуже розвинутим, особливо с/г. Після 1917р. до 1922 воно зовсім не проводилося, а потім його розвиток стосувався здебільшого майна громадян, бо з 1931р. майно під-в страхуванню не підлягало і будь-які збитки під-в покривалися за рахунок коштів бюджету (90% економіки становив державний сектор). Починаючи з 90х рр. з появою під-в іншої форми власності, почало реально розвиватися страхування майна юридичних осіб. Через таку ситуацію зараз мало розвинуті ті види страхування, які вже стали класичними в інших країнах.

Наше майнове страхування за внутрішньою структурою дуже відрізняється від ринку майнового страхування інших країн. Зараз майнове страхування за збором премій займає 31% загального збору премій.

В Україні страхові компанії можуть отримати ліцензію на проведення таких видів майнового страхування:

Від громадян на страхування майна, як правило, надходить 8-10% внесків (так в 1999 році загальна сума премій з майнового страхування становила 715,5 млн грн, в т. ч. від громадян 66 млн грн або 9,2%).

Отже, для страхового ринку України характерним є переважання страхових ризиків юридичних осіб і це пояснюється таким чином:

▪ страховики вважають таке страхування економічно більш доцільним, бо воно є відносно дешевшим, ніж страхування майна фізичних осіб.

▪ макроекономічні умови в Україні складаються таким чином, що страхові компанії змушені обслуговувати страхові інтереси засновників та близьких до них структур.

▪ існує виражена недовіра громадян до вітчизняних страхових компаній.

▪ досить низький життєвий рівень, який не дає змоги відволікати кошти на страхування.

 


хиты: 469
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь