пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Методи перестрахування (факультативне, облігаторне) та їх порівняльна характеристика.

За методом передавання ризиків у перестрахування і за оформ­ленням правових взаємовідносин сторін перестрахувальні операції поділяються на такі:

– факультативні;

– облігаторні (договірні);

– факультативно-облігаторні (змішані або договір відкритого покриття).

Факультативний метод перестрахування характеризується пов­ною свободою сторін договору перестрахування. Перестрахувальник має право передавати ризики або лишати їх на власній відповідаль­ності, а перестраховик має право прийняти ризики чи відмовитися від них. При факультативному перестрахуванні кожний ризик передається окремо. Головна особ­ливість цього методу перестрахування полягає в можливості індиві­дуальної оцінки ризику.

Переваги факультативного методу полягають у:

• можливості вибору для компанії-цедента якомога сприятливі­ших умов перестрахування (розміщення ризику в кількох перестрахувальних компаніях, вибір найкращих пропозицій);

• використанні цедентом перестрахування в тих випадках, коли відповідальність справді може зашкодити фінансовій стійкості страхо­вика або коли він має розширити свою діяльність у сфері несприятли­вих для нього страхувань.

Характерною особливістю факультативного перестрахування є можли­вість регулювання страховиком (цедентом) розміру власного утримання.

Попередньою умовою для укладання договору в перестрахуванні на факультативній основі є сліп. Сліп – це документ-пропозиція, що пересилається перестраховикам цедентом і містить основні характери­стики ризику (найменування та адресу страху­вальника; тип договору; об'єкт страхування; страхову суму; ставку премії; власне утримання і т. ін.).

Приймаючи пропозицію перестраховик вказує на сліпі частку, яку зможе нести на своїй відпові­дальності.

Недоліки факультативного перестрахування:

• без згоди перестраховика перестрахувальник не може змінити умови страхування;

• великі витрати з оформлення факультативного перестрахування;

• тривалість оформлення факультативного перестрахування впли­ває на можливість укладання договору або навіть відмови від нього;

• вивчення кожного ризику і часте проведення перестрахувань дає певну інформацію конкурентам про андеррайтерську політику компанії-цедента;

• неможливість автоматичного поновлення факультативного по­криття.

Комісія у факультативному перестрахуванні встановлюється не ре­гулярно, тантьєма здебільшого не виводиться.

Облігаторне перестрахування передбачає обов'язкове віддавання перестрахувальником раніше узгодженої частини ризику за всіма по­криттями, Перестраховик також обов'язково має приймати ці частини ризиків згідно з умовами договору.

У договорі облігаторного перестрахування обов'язково визнача­ються ліміти відповідальності, перестраховувальна премія, перестраховувальна комісія, обмеження щодо покриття. Перестрахування на облігаторній основі має універсальний характер.

Переваги облігаторного перестрахування поля­гають у :

• дозволяє збільшити обсяги страхо­вих операцій;

• рівномірному розподілі ризиків (перестраховик упевнений в тому, що ризики як більш, так і менш сприятливі, будуть розподілені рівномірно);

• автоматичності приймання ризиків, що потребує значно менших витрат пов'язаних з обробкою ризиків.

В облігаторному перестрахуванні перестрахувальник має система­тично висилати перестраховикові перелік ризиків, що потрапляють під перестрахування (бордеро); в такому разі відпадає необ­хідність надання додаткової інформації, що відбиває стан страхового портфеля цедента.

Недолік облігаторного перестрахування:

•коли ризик, що підлягає перестрахуванню, не підпадає під умови облігаторного договору або страхова сума за ризиком перевищує ліміт відповідаль­ності за договором, тоді може виникнути потреба в додатковому договорі факультативного перестрахування.

В Україні більш поширеним є факультативне перестрахування, оскільки облігаторна форма технічно складніша.

При факультативно-облігаторпому перестрахувалні факультативність передбачається для страховика (цедента), а облігаторність – для перестраховика.

 


хиты: 239
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь