пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Правове забезпечення страхової діяльності в Україні.

Правове забезпечення здійснюється шляхом прийняття актів законодавства та нормативних актів, що регулюють страхову діяльність. Система правового регулювання включає в себе норми, визначені:

• Конституцією України,

• міжнародними угодами, що їх підписала України,

• Цивільним кодексом України,

• законами та постановами Верховної Ради,

• указами та розпорядженнями Президента,

• нормативними актами, котрі прийняті Міністерствами, відомствами,

• нормативними актами Укрстрахнагляду тощо.

Конституцією встановлені загальні норми правового регулювання фінансової політики, складовою частиною якої є страхова справа. Закон України “Про страхування” (1996 р.) встановив основний понятійно-термінологічний апарат, норми, що визначають вимоги до страховика при його створенні і реєстрації, порядок здійснення обов’язкового страхування, порядок проведення страхування, умови забезпечення платоспроможності страховиків, принципи державного нагляду за страховою діяльністю.

Прийняття Закону дозволило Уряду запровадити цілий ряд підзаконних актів, зокрема постанов і розпоряджень, що регулюють окремі питання здійснення страхової діяльності: Постанова Уряду про порядок регулювання системи перестрахування, про правове регулювання діяльності посередників, про товариства взаємного страхування тощо. Нормативними актами міністерств і відомств деталізуються ті чи ін. законодавчі норми (порядок ведення бухгалтерської звітності страховиків, методики розрахунку страхових тарифів тощо). Нормативні акти Укрстрахнагляду встановлюють: інструкції та методики щодо здійснення окремих видів діяльності, заходи з покарання страховиків за виявлені порушення, вимоги до звітності і обліку, порядок реєстрації, ліцензування тощо.

 


хиты: 223
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь