пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Форми страхування та їх особливості.

За формою про­ведення страхування поділяється на добровільне й обов'язкове.

Здебільшого взаємовідносини між страхувальником і страховиком будуються на добровільних засадах і оформлюються договором стра­хування відповідно до правил страхування. Правила страхування визначають загальні умови і порядок здійснен­ня конкретним страховиком того чи іншого виду добровільного страху­вання. Правила страхування при добровільній формі страховик розробляє самостійно для кожного виду страхування, а далі вони затверджуються Комітетом у справах нагляду за страховою діяльністю при видачі ліцензії на пра­во здійснення відповідного виду страхування.

Страхувальник має змогу обрати найбільш прийнятний для себе варіант страхування і, відповідно, - страховика, а  страховик має право обирати: прийняти ризик даного страхувальника чи відхилити його.

Добровільне страхування передбачає, що всі істотні моменти дого­вору страхування визначаються виключно за згодою сторін.

В обов'язковому страхуванні страхові відноси­ни виникають згідно із законом, а страхування здійснюється на підста­ві відповідних законодавчих актів, якими передбачено перелік об'єктів, що підлягають страхуванню; перелік страхових подій, винят­ки з них; максимальні страхові тарифи і мінімальні страхові суми; рі­вень страхового забезпечення та інші суттєві моменти. Згідно із Зако­ном України «Про страхування» форми типового договору і порядок проведення обов'язкового страхування визначаються Кабінетом мі­ністрів України.

Принцип обов'язковості однаково поширюється і на страхувальни­ка, і на страховика. Перший має обов'язково застрахувати передбаче­ний законодавством об'єкт, а другий не в праві відмовити йому в цьому. При обов¢язковому страхуванні також необхідно укладати договір.

Згідно з Законом  України «Про страхування» до складу обов'язкового страхування віднесено 27 видів страхування.

 

 


хиты: 227
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь