пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Страхова франшиза: види та призначення.

Франшиза – це визначена договором страхування частина збитків, яка в разі страхового випадку не підлягає відшкодуванню страховиком. Вона може бути визначена в сумі або у відсотках до страхової суми. Завдяки застосуванню франшизи досягається поєднання самост­рахування зі страхуванням. Застосовувати франшизу зацікавлені й стра­ховики. Оскільки при цьому частина ризику утримується на відпові­дальності страхувальника, він стає більш заінтересованим вжити пре­вентивних заходів, іцоб зберегти здоров'я, майно або знизити ризик відповідальності перед третіми особами.

Розрізняють умовну та безумовну франшизу.

Умовна франшиза – засвідчує право звільнення страховика від відповідальності за шкоду, якщо її розмір не перевищив розміру франшизи, і збиток підлягає відшкодуванню повністю, якщо його розмір перевищує франшизу.

Умовна франшиза частіше використовується в особистому страхуванні (напр., правила страхування можуть фіксувати кількість днів хвороби до початку надання страхової допомоги, але якщо застрахований хворів довше, то допомога виплачується за всі дні непрацездатності).

Безумовна франшиза – свідчить, що відповідальність страховика визначається розміром збитку за мінусом франшизи.

Такі поліси поширені при страхуванні автотранспорту та деяких інших об’єктів. Це дає змогу страховикам уникнути розрахунків з дрібних ризиків і тим самим значно зменшити витрати на ведення справи.

 


хиты: 336
рейтинг:+1
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь