пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Еволюція страхування в Україні.

До набуття Україною статусу незалежної держави страхування здійснювалось згідно з економічними, соціальними, правовими умовами, що існували у відповідний період у царській Росії, а згодом – у колишньому СРСР. До Росії епохи капіталізму класичне страхування прийшло з Західної Європи в XVIII ст. На той час з’являються філії англ. страхових компаній.

В 1786 р. була встановлена державнв монополія на страхову діяльність і почали створюватись держ. страхові товариства.

1827 р. – створено Перше російське страхове  товариство від вогню. У містах діяли товариства взаємного страхування від вогню. Одне з таких товариств 1863 року було створено в Полтаві. Згодом такі товариства з’явилися у Києві, Одесі та Харкові.

У другій половині ХІХ ст. страх. товариства вже приймали на страхування будівлі, тварин, меблі, одежу, засоби транспорту, вантажі, певного розвитку набуло страх-ня життя. Досить поширене було й самострахування. Особисте страхування виникло в 30-х роках минулого сторіччя. У дореволюційні роки одним з важливих центрів страхування була Одеса. Тут існували самостійні страхові товариства, а також філії страхових компаній Петербурга і Москви.

У 1885 році дозволено діяльність іноземних страхових товариств. А в 1894 році був установлений державний нагляд за діяльністю акц. страхових товариств.

У 1918 році страх. справа оголошена держ. монополією.

У1924 р. запроваджувалось обов’язкове страхування в держ. промисловості, яке охоплювало практично все майно. З 1929 р. набуло значного поширення колективне страхування.  У післявоєнні роки було вжито деяких важливих заходів, спрямованих на посилення ролі страхування в розвитку економіки, зокрема затверджено положення про Держстрах СРСР.

У період реформ 60-х років багато було зроблено з налагодження страхового захисту с/г підприємств. Протягом 60 – 70-х років було запроваджено нові види страхування майна, життя та здоров’я громадян. З 1988 р. держ. підприємства дістали право на здійснення добровільного страхування майна і відповідальності. У 1990 – 1993 рр. з’явилися компанії альтернативні держ. страху.

 


хиты: 202
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь