пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розвиток страхової справи в СРСР в  період 1917 -1941 рр.

Події 1917 року внесли багато змін у страхову справу. Вже у 1918 році вона була оголошена державною монополією. Всі страхові опера­ції здійснювались органами Головного управління державного страху­вання при Міністерстві фінансів. У країні застосовувались єдині пра­вила і тарифи з кожного виду страхування.

За роки Радянської влади страхування розвивалося нерівномірно. Це стосувалося насамперед страхування об'єктів державної власності. Останні, як відомо, становили переважну частину (1986 року – 94 %) майна, що перебувало на балансах господарських формувань.

Згідно із законодавством страхування майна державних підпри­ємств і організацій з !921 року здійснювалося добровільно.

У 1929 році  було запровад­жено обов'язкове страхування в державній промисловості, яке охоплювало практично все майно. Але вже через два роки страхові платежі були включені до складу податку з обороту, що зумовило змі­ну в порядку відшкодування збитків.

Водночас страхування кооперативних і громадських підприємств, куди ввійшли і колгоспи, було переведено на державну основу. Відпо­відну роботу мали виконувати органи Держстраху СРСР. Цей страхо­вик організував також роботу з обов'язкового та добровільного стра­хування майна громадян.

Не існувало чіткої концепції і щодо розвитку особистого страху­вання. З березня 1929 року набуло значного поширення колективне страхування. Спочатку ставилося завдання охопити страхуванням не менш як 75 % працюючих. Але вже до 1940 року фактичний показник знизився до ЗО %. Цей вид страхування став збитковим. Його відміни­ли, ввівши індивідуальне змішане страхування, страхування на випа­док смерті і втрати працездатності, страхування від нещасних випадків.

 


хиты: 350
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь