пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Страхування періоду капіталізму, його особливості.

Поява страхових то­вариств пов'язана із зародженням капіталістичних відносин, і насам­перед на морському транспорті та в торгівлі.

Механізм морського страхування в початковий період будувався на договорі бодмереї. Сутність договору полягала в тому, що кредитор виплачував страхувальникові страхову суму, а потім у разі благополу­чного закінчення плавання, тобто за відсутності страхового випадку, кредиторові поверталась авансована сума плюс премія за бодмерею. Згідно із сучасним розумінням це було «страхування навпаки». Креди­тори вимагали за надані на умовах бодмереї страхові суми великих премій (від 15 до 100 %). З часом страхування у формі бодмереї стало невипра­вданим. Адже це призводило до відтягування коштів страховика на кілька місяців, а іноді й років. Цей час страхова сума перебувала в роз­порядженні капітана судна. Вона могла бути втрачена через піратсь­кий напад або іншу пригоду, що не завжди значилася як страхова.

Збільшення попиту на страховий захист зумовило перехід до про­дажу страхових полісів з подальшим відшкодуванням збитків. На початку вони продавалися здебільшого товариствами взаємного стра­хування.

Є дані про те, що перший морський поліс був виданий страховому судновласникові в 1347 році. Через 121 рік після цього (у 1468) з'явився Венеціанський кодекс морського страхування. Далі ініціатива в морському страховому законодавстві переходить до Англії.

У ХVІІ ст. в багатьох європейських країнах виникли акціонерні страхові компанії.

В період капі­талістичної економіки лідером у страховому бізнесі стала Англія. Поряд з морським страхуванням тут формується сітка страховиків із вогневого страхування, від нещасних випадків, страхування життя.

Вважають, що поштовхом до розвитку вогневих страхових това­риств були часті пожежі, особливо в містах. Більшість будинків були дерев'яними. Для опалення їх слугували домашні вогнища (каміни), а для освітлення використовувались свічки. Саме це призвело до вели­кої пожежі в Лондоні в 1666 році, що забрала життя 70 тис. мешканців і знищила майже увесь житловий фонд міста.

У XIX ст. у страховій справі з'являються картелі і концерни. Один із великих концернів був створений у Берліні в 1874 році. Він діяв як міжнародний і складався при виникненні з 16 страхових товариств, а через 50 років концерн об'єднував уже 230 товариств 26 країн.

Одночасно з майновим розвивалося й особисте страхування, а са­ме: на випадок каліцтва, хвороби, втрати годувальника, іншого нещас­тя. У багатьох містах з'явилися лікарняні страхові каси.

 


хиты: 272
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь